Westlandse dorpen vieren Carnaval

Redactie 01-03-2019
Foto: De TheebukkersIn onder meer De Lier wordt carnaval gevierd met een grootse optocht.

In drie Westlandse dorpen wordt deze weken Carnaval gevierd. Poeldijk verandert in Leutjesdijk, Wateringen heet Bieringen en wie naar De Lier wil, moet de borden Bukkersgat volgen. Wat hebben de verengingen allemaal in petto?

De straten van De Lier zijn op zaterdag 2 maart het toneel van de grootste carnavalsoptocht van het Westland. Vanaf 12.45 uur trekt de bonte stoet van de Theebukkers via Kerklaan, Bleijenburg, Hoofdstraat, 't Perron, Sportlaan, Veilingweg naar Sportcentrum Vreeloo waar aansluitend het Familiecarnaval wordt gevierd. Carnavalsvereniging De Theebukkers viert dit jaar haar 66-jarig bestaan en er is gekozen voor een passend thema: '66 jaar 'n flitsend jubileum'. De optocht maakt deel uit van een periode vol festiviteiten die op vrijdag 21 februari al begon met de sleuteloverdracht aan Quirinus Keijzer die de functie van Prins Quirinus van Negativo tot Digitalis op zich neemt. Verder staan op het programma het Tienercarnaval, het Westlandse Carnaval met als thema 'Effe Lachuh', Q Music The Party en het Olympisch Qarneval. Zie www.theebukkers.nl voor meer informatie.

Bieringen

Wateringen heet een weekend lang Bieringen en het VELO-Sportcomplex wordt door de Jolige Druiven omgedoopt tot de Bierkuil. Daar wordt vanaf 1 maart dagenlang gehost en gefeest. Op zaterdag 2 maart zal weer de traditionele optocht worden georganiseerd. De stoet volgt dit jaar een nieuwe route. Rond 14.00 uur zal de stoet aankomen bij het oude voormalige gemeentehuis aan het Plein. Bij het Gemeentehuis zal de sleutel overhandigd worden aan Prins Abraham den Eerste, ook bekend als oud-wethouder Bram Meijer. Ongeveer 20 minuten later zal de optocht worden vervolgd via Plein, Kerklaan, van Egmondlaan en via de Van Doornicksingel terug naar VELO. De organisatie hoopt op een grote groep deelnemers met versierde karren, fietsen, wagens enz. Er is geen vast thema, dus alles kan en mag. Opgeven kan via secretariaat@dejoligedruif.nl. Aansluitend aan de optocht zal in de VELO-sporthal om 15.00 uur het Bieringer Kindercarnaval starten. Verder staan er een Limo & Carnaval-feest, het Westlands Carnaval met DJ Robbie en DJ Emiel, Holland viert Feest!, een Mega-Kinderspellenmiddag en het Senioren Carnaval op het programma. Zie www.dejoligedruif.nl voor meer informatie.

Leutjesdijk

In Poeldijk hebben de Blauwkonters het voor het zeggen. Het dorp verandert in Leutjesdijk en van 27 februari tot 6 maart wordt het groot carnaval gevierd. Op woensdag 27 februari wordt in de Terwebloem de symbolische sleutel van het dorp overgedragen aan Prins Bossie de Eerste, in het dagelijks leven beter bekend als Ronald van den Bos. Donderdag wordt er bingo gespeeld. 's Middags door de kinderen en 's avonds door de volwassenen. Vrijdag 1 maart worden de etalages in het dorp bekeken en beoordeeld met aansluitend de prijsuitreiking. 's Avonds vindt in Partycentrum Vrienden het bekende Boerenbal plaats. Op zaterdag 2 maart is 's middags de optocht door het dorp met aansluitend een kindermiddag in De Veiling. Om 21.00 uur wordt het Westlands Carnaval gevierd in Partycentrum Vrienden. Entree kost 6 euro in de voorverkoop en 10 euro aan de deur. Zondag is er nog een muziekmiddag in Vrienden en op woensdag 6 maart kan in de Bartholomeuskerk het askruisje gehaald worden. Zie www.deblauwkonters.nl voor meer informatie.