Zwembad De Boetzelaer volledig uitgebrand

Redactie 01-03-2019
Foto: Regio 15

Zwembad De Boetzelaer in Monster is niet meer. In de nacht van donderdag op vrijdag is het pand volledig verwoest door een grote uitslaande brand. Bij de brand kwamen, voor zover bekend, geen gevaarlijke stoffen vrij en vielen er geen slachtoffers. Wel verloor Westland een icoon.

De brand brak donderdagavond rond 22.30 uit en greep snel om zich heen. Vlak nadat de brandweer ter plaatse was gekomen sloegen de vlammen al uit het dak. Het was al snel duidelijk dat het pand als verloren beschouwd moest worden. De brandweer concentreerde zich daarom het redden van de omliggende gebouwen, zoals de Eerste Westlandse Montessorischool. Het vuur in het zwembad was rond 2.00 uur onder controle, maar het nablussen duurde nog lange tijd.

Roet

De brandweer heeft aangegeven dat er bij metingen geen gevaarlijk stoffen zijn geconstateerd, meldt de gemeente. Omdat De Boetzelaer een zoutwaterzwembad is, zijn er geen chloor en zoutzuur bij de brand vrijgekomen. Wel zijn in de omgeving zwarte roetdeeltjes neergedaald. "Deze kunnen weggespoeld worden met water of in combinatie met water opgeveegd worden en in een afvalzak bij huishoudelijk afval weggegooid worden. Was daarna handen goed met water en zeep", adviseert de gemeente. In deze tekening is in de bovenste horizontale streep aangegeven tot waar inwoners de roetdeeltjes tegen kunnen komen. De onderste twee strepen geven de rookpluimen van afgelopen nacht weer.

Levenswerk

Voor directeur Peter Wielaart is de brand een enorme klap. Hij is al 45 jaar directeur van het Monsterse zwembad en zou volgend jaar met pensioen gaan. In plaats daarvan zag hij in één nacht tijd zijn levenswerk in vlammen opgaan.