Pijler van de samenleving Diane van Elswijk-Bom: 'De draagkracht onder de vrijwilligers is zo mooi'

Redactie 07-03-2019
Foto: Joke van den Houten

De Stichting Waterman Natuurlijk! is een burgerinitiatief, dat ten doel heeft het zwembad De Waterman in Wateringen te behouden. Vele vrijwilligers zetten zich hiervoor in. Diane van Elswijk-Bom is een van hen; zij werkt met hart en ziel mee aan het openhouden van het zwembad.

door Geraldine Hindriksen

Voor Diane van Elswijk-Bom uit Wateringen is zwembad De Waterman haar 'jeugdbad'. Ze heeft er altijd veel gezwommen en er haar zwemdiploma's behaald. "Mijn moeder, mijn oma, mijn tweelingzus en ik hebben in 1977 tegelijkertijd diploma gezwommen!"

Diane werkt als dialyseverpleegkundige acute zorg in het Haga Ziekenhuis. Als ontspanning naast haar werk trekt ze al jaren baantjes in De Waterman. "Toen ik aan het einde van het zwemseizoen in 2013 hoorde dat de 'Stichting Waterman Natuurlijk!' het zwembad ging overnemen van Optisport en er vrijwilligers werden gevraagd om hieraan mee te gaan werken, heb ik me aangemeld. Er waren meer aanmeldingen en ik ben dit gaan aansturen. Welke vrijwilliger wilde wat gaan doen? Zo is mijn functie van coördinator vrijwilligers gecreëerd."

Saamhorigheid

Diane is een gedreven dame. Ze kan haar vrijwilligerswerk goed combineren met haar werk en de zorg voor haar gezin. "Mijn kinderen zijn nu 17 en 14 jaar oud en erg zelfstandig, dus ik kan dit werk goed doen. In de zomer ben ik door de week bijna dagelijks 's ochtends om kwart over zeven aanwezig om de ochtendgroep te begeleiden. Dan zwem ik ook zelf en doe daarnaast diverse dingen zoals het water testen, de kassa openen, alles nalopen en de vrijwilligers aansturen. Om 10 uur gaan we even dicht en dan help ik met opruimen en regel de kassa. Ook 's middags ben ik nog vaak aanwezig."

Wat trekt haar zo aan in dit vrijwilligerswerk? "De draagkracht onder de vrijwilligers! Dat is zo mooi. We willen met z'n allen het zwembad behouden en het is een mooie manier om je vrije tijd te besteden. Het is seizoenswerk – het zwembad is open van begin mei tot en met begin september – en erg leuk en afwisselend. We zijn met 45 vrijwilligers die verschillende taken hebben: bestuur, toezichthouders, schoonmakers, technische dienst, groenonderhoud en kassamedewerkers. Tijdens het seizoen zijn er enkele betaalde krachten om toezicht te houden bij het bad. Voor de rest wordt het zwembad compleet gedraaid door vrijwilligers."

Gemeente

De stichting Waterman Natuurlijk! blijft zich inzetten om de dreigende sluiting te voorkomen. "We zijn hiervoor regelmatig in gesprek met de gemeente. Er is nu de toezegging van de gemeente om in 2019 en 2020 geopend te blijven. We gaan verder overleggen over de toekomst en eventuele verbouwingsplannen. Het is afwachten, maar we hopen dat het zwembad open kan blijven! En gezien het aantal bezoekers van het afgelopen seizoen, is het zeker de moeite waard ons zo in te blijven zetten."

Dinsdagochtend

Om het zwembad draaiende te houden, blijven vrijwilligers nodig. "Er is altijd wat te doen! Onderhoud, klusjes en we kunnen ook zeker hulp gebruiken bij het kassawerk. Wie meer wil weten over het zwembad kan kijken op www.zwembadwaterman.nl. En wie interesse heeft in vrijwilligerswerk bij het zwembad kan mailen naar watermannatuurlijk@outlook.com of bellen naar 0681474157. Of kom een keertje kijken in het zwembad zelf. We zijn nu, buiten het seizoen, iedere dinsdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur in het zwembad aanwezig. Want denk niet dat er nu niets te doen is… Nee, het hele jaar door zijn we bezig om straks in mei weer open te kunnen gaan. Dus wie vrijwilligerswerk wil doen, is op de dinsdagochtend van harte welkom! Kom maar gewoon binnenlopen."