HV Quintus maakt zich klaar voor spannende return

Redactie 08-03-2019
Foto: Marga SnijdersHet team van HV Quintus.

De dames van handbalvereniging Quintus hebben de eerste wedstrijd in de kwartfinale van de Challenge Cup knap gewonnen. De Spaanse tegenstander Rincon Fertilidad de Malaga leek lange tijd op weg om de overwinning te pakken, maar de Heulse dames sloegen in de laatste tien minuten hard toe en verlieten de sporthal met een 29-26 overwinning. De return in Kwintsheul, komend weekend, zal zeer spannend worden.

Het was een verschil van speelstijl. De Spaanse ploeg verdedigde zeer offensief en daar had Quintus moeite mee. De opbouw werd op drie meter van de middellijn al vastgezet. Daardoor ontstond een lang speelveld. Met geduld wist Quintus gaten te vinden in de defensie, echter het was vaak te statisch. Bij een individuele actie van onder meer Cynthia Devilee-Grift (5) en Angelique van Duijvenbode (2) werd de Spaanse defensie uitgespeeld. Als Quintus er doorheen kwam, was Britt van Steekelenburg vaak het eindstation. De cirkelspeelster was bijna foutloos in de afronding en kwam tot maar liefst negen treffers. Aan de andere kant verdedigde Quintus zoals het altijd doet. Aan de cirkel en soms uitstappen op de dreigende speelster. Daarnaast redde Esther de Vos op zeer belangrijke momenten.

Reddingen

Het werd een boeiend schouwspel in de eerste 30 minuten. De wedstrijd ging gelijk op en na 10 minuten spelen had Quintus door hard werken een voorsprong van 4-5 genomen. De marge was vijf minuten later zelfs drie doelpunten (6-9). Een twee minuten tijdstraf bracht Malaga weer in de wedstrijd en kwam na ruim 20 minuten spelen langszij (10-10). De Spaansen gingen offensiever dekken en dat kostte veel energie en het kostte Quintus moeite om door deze dekking te komen. Toch kwam er soms ruimte aan de cirkel en was het Britt van Steekelenburg die doeltreffend aan de cirkel afrondde. Esther de Vos onderscheidde zich gedurende de eerste helft met een paar belangrijke reddingen. Malaga bleef wel de toon zetten en ging na 30 minuten aan de leiding met 16-14.

Fouten

Na de pauze leek Malaga de wedstrijd snel in haar voordeel te willen beslissen. Binnen vier minuten had Quintus twee tijdstraffen, waaronder éénmaal voor een wisselfout bij een man minder situatie. Het verschil werd vier treffers (18-14), maar door geduldig te blijven en te profiteren van fouten bij Malaga was de stand na einde ondertal 18-17. Malaga controleerde daarna de wedstrijd en liet Quintus aanvallend de fout maken en wist zelf wel doeltreffend te zijn. Het verschil werd weer vier (22-18), maar Quintus liet zich niet van de wijs brengen en stond na 45 minuten nog maar één treffer achter (22-21). Weer liep Malaga uit (25-22), waarna Quintus in de laatste twaalf minuten nog maar één tegentreffer wist te incasseren. De Vos, de paal en aanvallende fouten waren de beste vriend van Quintus in deze fase. De Heulse ploeg bleef rustig en wachtte op de kansen en kwam langzaam dichterbij. Nadat de Westlandse dames langszij waren gekomen, profiteerde het van de Spaanse fouten en pakte het de overwinning met 29-26.

De thuiswedstrijd, zondag 10 maart om 16.00 uur, in de Eekhouthal is nog zo maar niet gestreden en zal een spannende ontmoeting worden. Jeugd tot en met 12 jaar heeft vrije toegang, van 13 tot en met 18 jaar en 65+ betalen 5 euro en overige leeftijden 10 euro.