Pijler van de samenleving Frans Helderman: 'De mensen stellen een beetje extra aandacht erg op prijs'

Redactie 14-03-2019
Foto: Charles Jungschl\u00e4gerFrans Helderman: \Je rolt van het \u00e9\u00e9n in het ander.\

Regelmatig en met plezier doorkruist Frans Helderman (59) uit Poeldijk het Westland. Met een auto vol diepvriesmaaltijden en kratten boodschappen of in de Plusbus om oudere passagiers naar een afspraak of uitstapje te vervoeren.

door Inge Huijding

Voor Tafeltje Dekje, de maaltijdservice van Vitis Welzijn, bezorgt Frans kant-en-klare vriesverse maaltijden bij klanten in Westland en Hoek van Holland. "Wekelijks komen we langs met zes maaltijden, voldoende voor de hele week. Er zit veel variatie in het menu en voor een kleine meerprijs kunnen mensen soep en een toetje bestellen", legt hij uit. "Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag worden verschillende bezorgroutes gereden. Eens in de maand op dinsdagochtend leveren Frans en zijn vaste partner de dozen met maaltijden af bij veelal vaste klanten. "We gooien ze niet af bij de deur hoor", benadrukt Frans. "Als de mensen het fijn vinden zetten we de maaltijden netjes in de vriezer en waar nodig geven we uitleg over de bereiding."

Van het een in het ander

Alweer zes jaar is Frans met plezier vrijwilliger voor Tafeltje Dekje. "Omdat ik vroeger in de autobranche werkte werd ik indertijd door een bekende gevraagd wat reparaties te verrichten aan het bezorgautootje. Van lieverlee kwamen er andere dingen bij en ging ik maaltijden rijden. Inmiddels bezorg ik ook voor de boodschappendienst, ben ik chauffeur en bijrijder op de Plusbus en help ik met het aftanken van de auto's." Hij lacht: "Het zit allemaal bij elkaar in hetzelfde gebouw hè. Je leert de andere vrijwilligers kennen, hoort hoe enthousiast ze zijn en zo rol je van het een in het ander."

Aandacht

Bij al zijn vrijwilligersactiviteiten merkt Frans hoe belangrijk het is voor de mensen die er gebruik van maken. "En dan bedoel ik niet alleen de praktische service die je biedt aan bijvoorbeeld ouderen die niet meer zelf hun boodschappen kunnen doen. Mensen stellen het ook erg op prijs als er wat aandacht is. Even de bederfelijke waar in de koelkast zetten en tegelijkertijd een praatje maken. Tegelijkertijd krijg je als vanzelf een indruk van hoe het met iemand gaat. Als we problemen vermoeden kunnen we dat altijd doorgeven aan de coördinator van Vitis. Die kan indien nodig actie ondernemen. Voor dit werk moet je wel sociaal zijn ingesteld, interesse hebben in mensen en even de tijd willen nemen. Ik vind het in elk geval hartstikke leuk om te doen!"

Nooit overbodig

Wegens een chronische aandoening is een betaalde baan voor Frans geen optie meer. "Maar hier is het eigenlijk bijna alsof ik op mijn werk kom", zegt hij. "Als je binnenloopt zie je zoveel mensen, iedereen kent je. Het is gewoon m'n dagelijkse ding. Zo blijf ik bezig, betrokken én fysiek in beweging, wat in mijn geval heel belangrijk is. De sportschool lukt niet meer, dit is een prima alternatief. Zolang de mensen de maaltijden en boodschappen maar krijgen kan ik mijn eigen tempo aanhouden. En ik doe er nog goed mee ook. Ten slotte krijgen we uiteindelijk allemaal met beperkingen te maken. Laten we hopen dat als wij oud zijn deze service nog bestaat en er genoeg vrijwilligers zijn. Niet iedereen weet wat je allemaal kunt doen, maar er is zoveel in de maatschappij dat draait op vrijwilligerswerk. Je bent nooit overbodig!"