MensenLeven - Jan en Margriet Ruigrok: 'We missen het contact met de dieren wel hoor'

Redactie 15-03-2019
Foto: ghJan en Margriet Ruigrok naast hun woning op De Dyckhorst.

Dieren brachten Jan en Margriet Ruigrok uit Naaldwijk bij elkaar. En dieren zijn nooit meer uit hun leven verdwenen. Ze hebben zelfs de hoofdrol gespeeld in het leven van Jan en Margriet.

door Geraldine Hindriksen

Jan (74) en Margriet (68) Ruigrok zijn geboren en getogen in De Lier. Margriet woonde in en Jan net buiten het dorp. Margriet ging op jonge leeftijd op de maandagavond op de konijnenveiling werken: "Dat was een end weg, want de veiling lag niet in het centrum en ik moest echt De Lier uit. Op die maandagavonden kwam een zeker iemand altijd konijnen kopen en verkopen. Hij bestelde dan bij mij een flesje Kruk sinas of een koffie met trapleuning. Dat laatste was een stukje banketstaaf. Zo heb ik Jan leren kennen."

Jan was in die tijd boerenknecht. "Ik wilde niet naar school en ook geen tuinder worden, dus werd ik op mijn veertiende door mijn vader bij een boer aan het werk gezet. Ik ging bij die boer inwonen: vijf uur op, zeven uur af en dat zeven dagen in de week waarvan ik één dag naar school ging."

Dierenpension

Twee jaar later, in 1968, trouwden Jan en Margriet en ze gingen wonen in een caravan in Schipluiden. Jan werd melkrijder op een tankauto en haalde melk op bij de boeren. Margriet: "Kwam hij een zwak kalfje of biggetje tegen, dan nam hij dat mee naar huis. Het beestje lag dan in een kasje in de warmte van de zon, kreeg een flesje en knapte zo op. We waren gek op dieren en hadden inmiddels een hond en wat ander kleinvee. De hond brachten we een keer naar een pension maar we mochten daar niet binnenkijken. Dat zinde ons niet, dus namen we hem weer mee naar huis terug. Toen kregen we het idee om zelf een dierenpension te beginnen."

Het plan werd uitgewerkt en Jan en Margriet konden terecht bij een boer op 'De Dyckhorst' aan de Hoge Noordweg in Naaldwijk. Margriet: "We hebben onze caravan daar bij een schuur neergezet. In die schuur hebben we twee kamertjes gemaakt voor de vier kinderen die in die periode zijn geboren. De caravan was de woonkamer, keuken en onze slaapkamer." Jan: "De kippenschuur verbouwden we tot dierenpension. Het was heel provisorisch maar liep als een jekko. Ik had daarnaast 150 kalveren, 50 varkens en 1000 kippen."

Caravanstalling

Jan en Margriet genoten van de dieren en voelden zich gelukkig in de caravan. Na tien jaar betrokken ze een woning, die op het perceel was gebouwd. Het was hard werken. Een financieel debacle leidde tot de start van een caravanstalling. Jan: "We hadden ook kalveren uit Engeland die hier eerst in quarantaine gingen en melk moesten leren drinken. Dat liep goed en we bouwden een speciale stal voor deze dieren. Maar opeens was de quarantaine niet meer nodig. Zaten we met die grote stal. Het was een financieel drama, maar we hebben het gered. We gingen de stal gebruiken voor een caravanstalling en een gedeelte dierenpension."

Er komen meer verhalen los. Over de aap, die de boel op stelten zette op het terrein. En over de wurmen die ze verkochten en moesten tellen: twintig in een doosje met twee extra voor het doodgaan onderweg. Prachtige verhalen over een bijzonder leven.

Loslaten

Gedurende 47 jaar hebben Jan en Margriet het dierenpension gehad, met sinds 1990 de caravanstalling erbij. Vorig jaar besloten ze dat het goed was geweest en ze verkochten hun bezit aan de Hoge Noordweg. Ze kijken met een gelukkig gevoel terug op hun leven. Jan: "We hebben een goed leven gehad! We hadden geen dubbeltje om dood te doen maar we zijn er steeds doorheen gerold door alles aan te pakken." Margriet: "Jan is ook na 22 jaar gestopt met kerstbomen verkopen. De mensen hebben het gemist want Jan zorgde dat de bomen gelijk neergezet konden worden."

Jan en Margriet gaan nu genieten van hun vrije tijd en ze willen vaker op vakantie. Gelukkig hebben ze nog twee jaar de tijd om een andere woning te zoeken. "We moeten nu loslaten, want we laten zoveel achter. We missen het contact met al die dieren wel hoor!"