Kom in de Kas: een wereld van mogelijkheden

Redactie 05-04-2019
Frits Zwinkels: \Het is \u00e9cht een compleet en gratis dagje uit voor het hele gezin.\
Foto: Rolf van Koppen Fotografie - Marit Storm

Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de Nederlandse Glastuinbouw. Gastvrije groente-, bloemen- en plantenkwekers openen hun deuren voor het publiek. Ieder jaar trekt het evenement een massa bezoekers. Kom in de Kas Westland heeft vorig jaar een recordaantal bezoekers getrokken van ongeveer 35.000.

door Nancy Tielman

Dit zijn niet alleen bezoekers uit het Westland. Vanuit het hele land komen mensen met pendelbussen naar Kom in de Kas. Zelfs buitenlandse toeristen komen snuffelen aan al het moois wat in het Westland groeit en bloeit.

Flink gegroeid

"Het is allemaal heel basic begonnen. Zo van; zet de deur maar open en pak een bakkie. Inmiddels is het een hele organisatie geworden", vertelt Frits Zwinkels, bestuurslid van Kom in de Kas Westland. Er doen dit jaar elf bedrijven mee en tien gewasgroepen. Daarnaast zijn er organisaties waar de samenwerking mee wordt gezocht. "Twee kunstenaars exposeren die geïnspireerd zijn door wat er groeit en bloeit. Ook met Museon uit Den Haag werken wij al lang samen. Zij geven, rond het thema 'Werelds', een presentatie met uitleg naar de kinderen toe in het teken van reizen in de ruimte."

Organisatie en aanpak

"De organisatie van Kom in de Kas omvat een bestuur van acht personen bestaande uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en twee commissies. Een commissie regelt de logistiek buiten. Hierbij kan gedacht worden aan het plaatsen van hekken, vlaggenmasten, het verzorgen van de afzetting, uitzetten van de route, et cetera. De andere commissie regelt alles binnen bij de bedrijven." Hiervoor is Frits verantwoordelijk, samen met Thea van der Knaap. Zij zorgen ervoor dat de gewasgroepen, sponsoren en standhouders verdeeld worden en een mooi plekje krijgen. "Eind augustus wordt er gestart met het eerste rondje Westland langs de kwekers en telers. Dan wordt er een shortlist gemaakt met de top drie bedrijven per gewasgroep. Dit wordt voorgelegd aan de commissie en die stappen vervolgens op de fiets om de bedrijven te bekijken. Dan worden de kwekers benaderd, het gebied bekend gemaakt, tekeningen van de bedrijfsruimtes gemaakt en de werkgroepen ingedeeld. Een hoop geregel, maar uiteindelijk vallen de puzzelstukjes in elkaar."

Dagje uit vol verwondering

"Het is écht een compleet en gratis dagje uit voor het hele gezin. Aan de kinderen wordt volop gedacht. Zo is er een leuke quiz, is er een clown, springkussen en kan er geschminkt worden. Daarnaast wordt de catering verzorgd en is er een muziekpodium. Het is zo mooi om te zien hoe de mensen genieten en verbaasd zijn over wat er allemaal bij komt kijken. De passie, techniek en hoe een product wordt gepresenteerd. Veel mensen kopen iets in de winkel, maar zijn zich niet bewust van alles wat erachter zit of mogelijk is. De tuinbouw moet zich vaak verdedigen rondom gewasbescherming. Met Kom in de Kas kunnen bezoekers zien hoe telers en kwekers prachtige producten maken met biologische gewasbescherming. Iets wat consumenten echt boeit én de bedrijven trots op zijn." Daarnaast is er dit jaar een carrière-event in één van de bedrijfsruimtes om aandacht te vragen voor werkgelegenheid in en rond de tuinbouw. "Denk hierbij zeker ook aan commerciële functies, technisch, financieel, ICT, zoveel functies die er zijn waarvan mensen denk hé dat kan natuurlijk ook. Wij hopen dat bezoekers geïnteresseerd raken in de sector."

Frisse energie

Frits is acht jaar actief geweest in het bestuur en gaat na twee termijnen het stokje overdragen aan Sebastiaan Kuyvenhoven. "Dat is goed, frisse ideeën. Tuurlijk ga ik het wel missen. Het geeft zoveel energie om naar dat ene weekend toe te werken. Als de eerste mensen dan naar binnen stromen, dan kunnen wij ook ontspannen. Je ziet de mensen dan genieten." Frits doet als laatste graag nog een oproep aan alle telers om de gewaswerkgroepen in stand te houden én een oproep aan alle mensen om lekker de fiets te pakken richting de kassen. De 42e editie is op zaterdag 6 en zondag 7 april aan de Herenwerf in Maasland. Ga voor meer en actuele informatie naar www.komindekaswestland.nl.