Pijler van de samenleving Edwin Zuidgeest: 'We beleven met z'n allen heel veel plezier aan topsport'

Redactie 11-04-2019
Foto: Charles JungschlägerVan links naar rechts: Edwin Zuidgeest, Ben van der Valk, Ilsede Ruijt en John Vreugdenhil.

Westland telt maar liefst 50 bij NOC-NSF geregistreerde topsporters. "Best veel voor een 100.000+ gemeente", vindt Edwin Zuidgeest (34) uit Naaldwijk. Als voorzitter van Topsport Westland maakt hij zich sterk voor de positie van topsport in de regio.

door Inge Huijding

Tennister Kiki Bertens en shorttrackster Lara van Ruijven zijn zonder meer bekende namen. "Maar het merendeel van de topsporters haalt het NOS Sportjournaal niet.", zegt Edwin. "Neem nou wielrenner Tom Leezer. Hij rijdt grote wielerkoersen in de sprinttrein van Dylan Groenewegen, en wie kent zijn naam? Maar het gaat ons niet uitsluitend om die zichtbaarheid. Topsport Westland wil topsport in brede zin op de kaart zetten en stimuleren."

Jong talent

Het platform richt zich dan ook sterk op jonge toptalenten. "Topsport beoefenen is heel duur", legt Edwin uit. "Ik heb jaren in de organisatie van topsportevenementen gewerkt en gezien hoe slecht het in de meeste sporten voor jonge sporters is geregeld. Wij willen hen verder helpen in hun ontwikkeling door hen een podium te bieden en hen in contact te brengen met ons netwerk. Dat kan gaan om kennis op zowel sportief als zakelijk gebied, hoe om te gaan met de media, fysieke en mentale ondersteuning, weten waar je voor bepaalde zaken terecht kunt. We brengen mensen met elkaar in contact en organiseren evenementen zoals in het verleden het Topsportcafé en straks MEET UP, waar sporters, bedrijfsleven en organisaties elkaar kunnen ontmoeten."

Topsportkalender

Met een nieuw bestuur lijkt Topsport Westland helemaal klaar voor de toekomst. "Met Ben van der Valk, Ilse de Ruijt, John Vreugdenhil en ondergetekende vormen we een stevige club met veel expertise", beaamt Edwin. "Als voorzitter ben ik vooral motivator en aanspreekpunt. Ik onderhoud de contacten met partijen die ons kunnen helpen en probeer het netwerk steeds uit te breiden. Ideeën hebben we volop! Om alle topsportevenementen in Westland op de kaart te zetten willen we bijvoorbeeld een digitale én fysieke topsportkalender ontwikkelen waar verenigingen zelf informatie voor kunnen aanleveren. Op 22 mei staat het volgende evenement op stapel, voor besturen en jeugd- en hoofdtrainers van verenigingen. We gaan het hebben over talentontwikkeling: hoe signaleer je talent en hoe ga je er vervolgens mee om?"

Bevlogenheid, passie en energie

Het belang van Topsport is evident, vindt Edwin. "Niet alleen is topsport ambassadeur voor het Westland, het biedt saamhorigheid, trots, emotie en we beleven er met z'n allen heel veel plezier aan. Met name kinderen halen veel inspiratie uit sporters. De lol van bewegen, zien wat je kunt bereiken als je doorzet. Hoe tof is het als je als voetbalstertje van Lyra bondscoach Sarina Wiegman tijdens het winkelen in Naaldwijk tegenkomt! Voor mijzelf ben ik blij weer deel te hebben aan die fantastische dynamiek. De bevlogenheid, passie en energie in topsport zijn uniek. Ik geniet van de mensen, van de sfeer, en ja ook van de complimenten als we iets moois hebben georganiseerd: het voelt goed om jonge sporters verder te kunnen helpen. Zodra mijn eigen kinderen oud genoeg zijn om te sporten vind je me ook meteen achter de bar of als trainer op het veld. Zelf had ik niet 25 jaar lekker kunnen voetballen zonder scheidsrechters, leiders, kantinejuf of de mensen die de kleedkamers schoonhielden. Samen maak je het mogelijk."