Organisatie Nobutec Omloop van de Glazen Stad in het ongewisse

Redactie 12-04-2019
Foto: JdGCoureurs rijden graag in het Westland en omgeving ook al is het veel draaien, keren en weer aanzetten.

Op zondag 14 april wordt de Nobutec Omloop van de Glazen Stad verreden. Een wielerklassieker over 175 kilometer door het Westland en omgeving. De omloop wordt voor de 35e keer georganiseerd. Geniet er van, want het kan zo maar dat de klassieker in deze vorm van de wielerkalender verdwijnt.

Terwijl het publiek wacht op de terugkeer van de renners zijn er wedstrijden; een criterium voor junioren vrouwen, nieuwelingen meisjes en de Open Westlandse Kampioenschappen voor Basisleden. Beter bekend bij het publiek als de A en B-trimmers. Vervolgens komen de deelnemers aan de klassieker nog tweemaal langs de finish locatie om bij de derde passage te gaan strijden voor de overwinning.

Nek omdraaien

Het publiek wordt aan de Vogelaer te Honselersdijk dus de gehele middag bezig gehouden. Geniet er maar van, want het kan zo maar zijn dat de klassieker in deze vorm van de wielerkalender verdwijnt komend jaar. "De politie is met de KNWU in overleg", is de uitleg van Ton van Spronsen namens de organisatie. "Het voorstel van de politie is om alleen nog de wedstrijden in de categorie 1.1 en 1.2 te begeleiden. Daar valt de Nobutec Omloop van de Glazen Stad buiten. Als dat voorstel aangenomen wordt hebben wij een groot probleem. Mede omdat de 45 benodigde verkeersregelaars op de motor hun prijs meer dan verdubbeld hebben. Een kostenpost die niet meer op te brengen is. Tien jaar geleden smeekten ze nog of ze mochten rijden bij ons en nu draaien ze je de nek om. Als wij willen groeien naar de 1.1 status om van politiebegeleiding verzekerd te zijn zal er een grote sponsor, of meerdere, zich moeten aanmelden. Een andere optie is een Omloop van circa 20 kilometer op een parcours dat de gehele middag afgesloten moet zijn. Dat zal ook niet meevallen. Het is voor even afwachten hoe de gesprekken verlopen, maar de 35e Nobutec Omloop van de Glazen Stad zou de laatste kunnen zijn."

Minpunt

Het zou jammer zijn want de ploegleiders rijden graag met hun renners in het Westland en omstreken. Ook dit jaar was de inschrijving van 21 ploegen met zeven coureurs in mum van tijd vol geboekt. Het parcours levert dit jaar geen problemen op inzake wegwerkzaamheden. Het organisatiecomité bestaat uit Ivan Dirk Rietdijk, Wim van Niel, Ton van Spronsen, Cees van Schie en Jos van der Hoeven. Het enige minpunt waar zij tot nu tegen aan lopen is de inschrijving van de junioren vrouwen. "Klopt daar kunnen wij er nog een behoorlijk aantal van bij hebben," beaamt Ton van Spronsen. "Mocht dat niet lukken gaan we met de jury in overleg of de wedstrijd gecombineerd kan worden verreden. Het startschot wordt om 13.00 uur aan de Vogelaer te Honselersdijk gegeven door wethouder Pieter Varekamp. Om 13.15 uur vertrekken de junioren vrouwen een minuut later gevolgd door de nieuwelingen meisjes die het rondje Vogelaer, Middelbroekweg en Mariëndijk rijden. Om 14.30 uur starten de Basisleden voor het tweede Open Westlandse Kampioenschap. De prijsuitreiking is bij sportvereniging Quintus aan de Leeuwerik in Kwintsheul. De eerste drie in de uitslag van de klassieker worden op het podium aan de Vogelaer gehuldigd. Op de site www.omloopglazenstad.nl kan men de route als interactive GPX downloaden voor fietsers.