Pijlers van de samenleving Harry Stijger: 'De werken van barmhartigheid zijn voor alle Westlandse jongeren actueel'

Redactie 09-05-2019
Foto: Anita LankhuijzenHarry Stijger: \We richten ons op het uitvoeren van de werken van barmhartigheid.\

Een van de vier nominaties voor de Vrijwilligersjaarprijs 2018 was voor M25 Westland. Secretaris en coördinator Harry Stijger (62) uit Poeldijk is blij met de erkenning voor ruim tien jaar inzet voor zwakkeren en minderbedeelden in de Westlandse samenleving. "Met M25 bieden we jongeren de mogelijkheid om door middel van vrijwilligerswerk het evangelie in praktijk te brengen, in de vorm van concrete activiteiten en dicht bij huis."

door Inge Huijding

M25 Westland valt onder de Parochiefederatie St. Franciscus tussen duin en tuin, en is een van de dertien gelijksoortige groepen in het Bisdom Rotterdam. "We richten ons op het uitvoeren van de werken van barmhartigheid, zoals Jezus die in de bijbeltekst Matteüs 25 benoemt. Vandaar M25", legt Harry uit. "De werken van barmhartigheid in het evangelie zijn dus het uitgangspunt, maar de groep staat open voor alle Westlandse jongeren tussen de 12 en 18 jaar, ongeacht geloof."

Jaarrond activiteiten

Het jaar rond organiseert M25 activiteiten waarvoor de jongeren zich kunnen inschrijven. "We zoeken daarin steeds naar een link met barmhartigheid", zegt Harry. "Zo hebben we de inzamelingsactie voor Voedselbank Westland, en op Oogstdankdag brengen jongeren doosjes met groenten en fruit naar ouderen in woonzorgcentra en op woonadressen. In november is er in Monster en Honselersdijk een Sinterklaasfeest met kinderen uit gezinnen die dat feest zelf niet kunnen vieren. De jongeren helpen bij Winterwonderland, de kerstmarkt in Het Westerhonk, en bij de bingo in de Nederhof. In Prinsenhof in Maasdijk bezorgt een groepje jongeren de bewoners regelmatig een aangename zondagmiddag met zelfbedachte spelletjes. En bij de afgelopen NLdoet stond de buurtbrunch in Maasdijk op het programma."

Eigen inbreng

Naast het secretariaat en de coördinatie verzorgt Harry de PR voor M25, is hij contactpersoon en begeleider bij activiteiten. "Inderdaad een aardig pakket", lacht hij. "Onze stuurgroep breidt weer uit. Dat is mooi, want ik wil me meer kunnen richten op het leggen van nieuwe contacten en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten, zodat we de jongeren minstens een keer per maand iets kunnen aanbieden. Hun eigen inbreng is daarbij altijd welkom. Je ziet ook dat de oudere deelnemers zelf met initiatieven komen en dingen op touw gaan zetten. Dat stimuleren we van harte en is een fantastische spin-off!"

Positief

De activiteiten van M25 betekenen veel voor degenen op wie ze zijn gericht, maar zeker ook voor de jongeren zelf. "Door het contact met de mensen zien ze ook die kanten van het leven waar ze in het dagelijks leven minder snel mee in aanraking komen. En ervaren ze hoe ze in hun eigen omgeving iets voor hun naasten kunnen doen", aldus Harry. "Mij persoonlijk geeft het veel voldoening dat ik iets kan betekenen in hun ontwikkeling naar volwassenheid. In juli organiseren we altijd een bedankmiddag voor de jongeren met een leuke activiteit. Ze zetten zich tenslotte vrijwillig in, moeten soms zelfs vrij nemen van hun betaalde bijbaantje om bij een activiteit mee te helpen. De nominatie voor de Vrijwilligersjaarprijs voelt dan ook als een zeer verdiende erkenning. De inzet van de jongeren is zo positief! Op een oproep voor de inzamelingsactie voor de voedselbank reageerde een van hen een keer: 'Ik wil heel graag meedoen, want die mensen hebben het zo nodig'. Zoiets raakt me in het hart."