Gerard Brëas 50 jaar dirigent

Redactie 14-05-2019
Foto: Rolf van Koppen FotografieGerard en Lenie Br\u00ebas waren aangenaam verrast door het feest.

Zaterdag 11 mei is in aanwezigheid van familie, vrienden en de leden van de Westlandse Koorvereniging Musica in de Druiventuin te Monster het Gouden jubileum van het dirigentschap van Gerard Brëas gevierd. Voor de jubilaris en echtgenote Lenie was dit een complete verrassing. Ze waren zichtbaar aangeslagen.

Op zijn 19e begon Gerard zijn muzikale carrière als organist in de Nieuwe Badkapel in Scheveningen. Als 21-jarige jongeman werd hij in 1969 gevraagd om het nieuw opgerichte koor 'The Young Chapel Singers' uit Scheveningen te dirigeren. In de loop der jaren heeft hij heel wat koren geleid. Hoogtepunt in zijn carrière als dirigent was om vanaf 1987 onder de naam 'The New London Choir' samen met het Westlandkoor Concordia en The Chapel Singers (Young was er inmiddels af) het vaste begeleidingskoor te zijn voor 'The New London Chorale' van Tom Parker. Vanaf 1991 heeft de Westlandse Koorvereniging Musica deze rol van Concordia overgenomen.

Volle zalen

Tot 2000 trok deze samenstelling volle zalen in Nederland. Uniek waren de Sing-in's met 1000 zangers en zangeressen tijdens speciale The New London Chorale concerten. Dit alles onder Brëas' muzikale leiding. De Goede Doelenconcerten voor het KWF-fonds met bekende namen als Marco Bakker, Madeline Bell, Berdien Stenberg, Sopraan Dorris van Meerendonk en de Westlandse Koorvereniging Musica hebben eind vorige eeuw jarenlang volle concertzalen getrokken. De ambities van Gerard Brëas bleven niet beperkt tot Nederland. Als gastdirigent stond hij in de fameuze Crystal Cathedral in Los Angeles en als begeleider van koren maakte hij tournees door Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Canada. Sinds 2004 maakt hij jaarlijks reizen als dirigent van projectkoren naar verschillende Europese steden, zoals Rome, St. Petersburg, Barcelona, Venetië, Praag e.d.

Eisen

Deze indrukwekkende staat van dienst heeft nog steeds zijn weerslag op de concerten, die door de Westlandse Koorvereniging Musica onder zijn leiding worden gegeven. De intensiteit is er wel wat van af, maar de kwaliteit staat nog altijd hoog in zijn vaandel, zowel voor wat betreft de muzikale begeleiding als de deelnemende solisten. Ook aan zijn koor stelt hij evenzo hoge eisen. De wekelijkse repetities verlopen zeer geconcentreerd, maar niet zonder humor, de nodige zinspelingen en anekdotes, waardoor het zingen een plezier is. Zijn gehoor voor een 'valse' noot is fenomenaal, maar respecteert de 'dader' door in algemeenheden te corrigeren. Hij is streng maar rechtvaardig. Hij was dan ook onderwijzer!

Het eindresultaat is altijd weer concerten van hoge kwaliteit, waarin hij ook jong talent 'n podium geeft en met zijn persoonlijke toelichtingen vergroot hij de betrokkenheid met het publiek. Tijdens het feest in de Druiventuin is uitgebreid stilgestaan bij zijn muzikale loopbaan, zijn persoon als dirigent en zijn leiderschap. Memorabele momenten uit het verleden, samengevat in 'n videocompilatie en foto collage, maakten heel wat emoties los. Er werd hem ook heel wat lof toegezongen. Gerard, Lenie en kinderen genoten er zichtbaar van.