Westbeach volgend jaar strandpaviljoen

Redactie 22-05-2019
Foto: []

De gemeenteraad heeft dinsdag besloten dat Westbeach een horecavergunning moet krijgen. Daarmee is dat waar eigenaar Paul Verhoeven op had gehoopt, uitgekomen.

D66 heeft met PvdA en GroenLinks een motie ingediend om een tiende strandpaviljoen op het Westlandse strand mogelijk te maken. Daarmee stellen de fracties Westbeach gelijk aan alle andere strandtenten, schrijven zij in de motie. De hele gemeenteraad heeft voor de motie gestemd. Alleen ChristenUnie/SGP was met twee stemmen tegen. Totdat de vergunning is verstrekt wordt er wel handhavend opgetreden, maar dwangsommen worden niet opgelegd.

Surfschool

Westbeach is begonnen als surfschool op het Monsterse Molenslag. Verhoeven bedrijft al jaren horeca bij zijn surfschool. Dat is oogluikend toegestaan. Het bedrijf groeit hard, laat de eigenaar de raad weten. Zonder horeca kan Westbeach niet bestaan.

De eigenaar heeft de gemeenteraad dinsdagavond toegesproken en uitgelegd dat hij al jarenbezig is een horecavergunning rond te krijgen. "Al zes jaar krijg ik geen antwoord op mijn vragen.''

Hij heeft acht weken geleden voor het laatst een vergunningaanvraag ingediend. De termijn verstreek 20 mei. Ook toen had hij nog geen antwoord. Westbeach werd vorig jaar opgenomen als strandpaviljoen, maar doordat de kustvisie niet is vastgesteld, had die uitspraak geen waarde. Dinsdagavond was zijn laatste hoop, zo hield hij de raad voor.

Service

Totdat hij de vergunning heeft, mag Verhoeven zijn klanten van de surfschool ook eten en drinken aanbieden, zegt burgemeester Bouke Arends. Dit wordt gezien als service aan de gebruikers van de surfschool. Maar binnen de vergunning kan Westbeach niet aan derden – mensen die niet voor de surfschool komen – eten en drinken aanbieden. Arends is verantwoordelijk voor handhaving en zegt dat die blijft lopen, omdat het handhavingsverzoek er nog ligt. Wel zal hij dwangsommen voorkomen.

Procedure

Verhoeven moet volgens de burgemeester nog aanvullende documenten verstrekken om de aanvraag volledig te hebben ingediend. Daarna gaat de procedure verder: de gemeente moet overleggen met het hoogheemraadschap van Delfland en met de provincie Zuid-Holland die ook partij zijn. Daarna kan het voorstel naar de gemeenteraad die een verklaring van geen bedenkingen kan afgeven.

Arends verwacht niet de horecavergunning al dit seizoen te kunnen verstrekken. Het betekent dat Westbeach zich volgend jaar officieel het tiende strandpaviljoen op het Westlandse strand kan noemen.