Europarlementariër Huitema bezoekt Westland

Redactie 23-05-2019
Jan Huitema (l.) en Arne Weverling (r.) in u2019s-Gravenzande.
Foto: VVD Westland

Tijdens een werkbezoek in Westland heeft VVD-europarlementslid Jan Huitema met politici en bedrijfsleven gesproken over actuele politieke kwesties. In een tomatenkwekerij van Prominent in 's-Gravenzande passeerden diverse onderwerpen de revue; duurzaamheid, mededinging, gemeenschappelijke marktordening, middelen bij ziekten of plagen en het kwekersrecht werden in een interactieve sessie aangestipt.

Gastheren van het bezoek waren Perry Dekkers en Jan Opschoor (respectievelijk commercieel en algemeen directeur) van coöperatie DOOR. Deze coöperatie telt momenteel 40 telers van vruchtgroenten zoals komkommers, paprika, aubergine en tomaten. Opschoor deed een oproep aan de politiek in het algemeen om het toelatingsbeleid van groene middelen te moderniseren, zodat het biologisch evenwicht in de kas optimaal blijft. Onder andere door klimaatverandering kunnen ziekten en plagen soms snel de kop opsteken. Als een teler dan niet snel kan corrigeren staat hij met zijn rug tegen de muur. Een gelijk speelveld in Europa op dit vlak is hierbij ook een belangrijk aandachtspunt.

Huitema, lid van het Europees Parlement sinds 2014, onderstreept de oproep van de coöperatie: "De politiek zou zekerheid moeten bieden en regels doelmatig moeten inzetten. De gemeenschappelijke marktordening ligt nu als onderdeel van het gemeenschappelijk landbouwbeleid op de tekentafel. De VVD pleit voor toepassing van dezelfde criteria voor alle deelnemers; een gelijk speelveld. Anderzijds moeten er geen monopolies ontstaan door het patenteren van natuurlijke eigenschappen; het kwekersrecht is mede door inzet van onze fractie op de Europese agenda gekomen."

Op de vraag of Huitema komende jaren vaker in Westland zal komen, antwoordt hij lachend: "De lijnen met de Tweede Kamerfractie zijn erg kort. Arne Weverling nodigt mij met regelmaat uit; zo kunnen we in het nationale én het Europees parlement een consistent verhaal vertellen. Uiteindelijk is dit in het belang van de gehele Greenport en daarmee in het belang van Nederland."

De verkiezingen van het Europees Parlement worden gehouden op donderdag 23 mei 2019.