Pijlers van de Samenleving Kees Hendriks: 'Helemaal tot rust komen met een dagje onderhoud'

Redactie 30-05-2019
Foto: Eric van HeuvelnKees Hendriks: \Ik ben een buitenmens, en graag actief bezig.\

De namen van de paddenstoelen die hij enthousiast fotografeert kent hij niet, maar van het bos geniet secretaris van de vereniging van Vrienden van Staelduinse Bos Kees Hendriks (69) enorm, ongeacht het seizoen. "Met sneeuw heb ik zelfs gelanglauft! Het is gewoon altijd mooi."

door Inge Huijding

Westlands enige stukje bos is ook een heel speciaal stukje bos. "Loop er maar eens doorheen of rijd erlangs", knikt Kees. "Van oost naar west zit het vol duinen, rivierduinen van wat ooit de Maas was en nu de Nieuwe-Waterweg. En dan het verhaal over de vele bunkers in het bos. De geschiedenis fascineert me. Als wandelaar kom ik er al heel lang, en toen mijn overbuurman, die voorzitter was, tien jaar geleden vroeg of ik secretaris wilde worden heb ik meteen toegehapt."

Exposities en activiteiten

Sinds een groep verontwaardigde Westlanders in zestiger jaren plannen om het bos om te spitten tot golfbaan wist te verijdelen, valt het bos onder het Zuid-Hollands Landschap. Als dank kreeg de ontstane vereniging Vrienden van het Staelduinse Bos het beheer over bezoekerscentrum d' Oude Koestal en de omliggende tuin. De vijftig vrijwilligers staan bezoekers te woord, verzorgen de vaste expositie over het bos en de regelmatig wisselende tentoonstellingen, onderhouden de tuin en het gebouw, geven rondleidingen en bedenken excursies en activiteiten. "Via WNTweb hebben we ook lesaanbod voor basisscholen", vertelt Kees. "Sowieso is er in het bezoekerscentrum en bij de activiteiten veel aandacht voor kinderen. Aan de jaarlijkse paasspeurtocht doen al gauw zo'n 500 kinderen mee."

Verbindingen leggen

Kees' rol is vooral coördinerend. "Anderen doen het werk, ik mag het samen met de voorzitter in goede banen leiden", lacht hij. "Je bent met een grote groep en iedereen heeft eigen ideeën. Ik vind verbindingen leggen leuk: tussen bestuur en vrijwilligers en tussen onze vereniging en het Zuid-Hollands Landschap. Die relatie is overigens prima. Wij geven signalen door van bezoekers en zij informeren ons over hun projecten en het reilen en zeilen in het bos, zodat we de vrijwilligers en via hen bezoekers op de hoogte kunnen houden."

Levensfase

Behalve voor de vereniging is Kees ook actief op kampeerterrein Staelduin. "De scouting is al sinds 60 jaar mijn grote passie," vertelt hij. "De laatste achttien jaar bij het kampeerterrein vlak voor het bos. Tot voor kort was ik voorzitter van de beheercommissie. Nu richt ik me meer op het uitvoerende werk, leveranciers opvangen, ben kampstaf tijdens weekenden en vakanties en doe onderhoudswerk. Ik heb in mijn diverse vrijwilligerswerk vaak coördinerende functies vervuld. Met veel plezier, maar de laatste tijd heb ik meer behoefte aan 'doen' op de achtergrond. Zo ga ik wekelijks een middag de polder in op de duofiets met een bewoner van de Hoge Tuinen. Dat heeft ook met mijn levensfase te maken, er is gewoon minder energie voor het opzetten van nieuwe projecten en het oplossen van conflictjes. Ik ben een buitenmens, en graag actief bezig. Als ik het vroeger na mijn werk eens helemaal zat was, dan was een dagje onderhoud in het bos voldoende om helemaal tot rust te komen. Zoals een ander mediteert. Hier heb je geen haast. Is het werk niet klaar, dan ligt het er volgende week ook nog, en het ligt niemand in de weg. Het bos is nooit af."

[KADER]

Scan de foto met de West Media App voor een video door WestlandMediaGroep waarin Kees Hendriks meer vertelt over het bos..