MensenLeven - Martijn van IJzendoorn: 'Ik zie het dammen niet alleen als passie maar ook als werk'

Redactie 01-06-2019
Foto: ghMartijn van IJzendoorn: \Ik wil er alles aan doen om in september wereldkampioen te worden.\

Op zesjarige leeftijd werd Martijn van IJzendoorn uit Wateringen lid van de damclub bij VELO in Wateringen. Het was het begin van een mooie carrière in de damsport.

door Geraldine Hindriksen

Martijn IJzendoorn (22) was zes jaar toen er vanwege de feestelijke opening van zijn nieuwe basisschool diverse activiteiten werden georganiseerd bij VELO. Een daarvan was dammen. Martijn nam er een kijkje. "De trainer Wim Schrader gaf een simultaan en daar kon je bij aanschuiven. En ik won! Wel met een beetje hulp van Wim, maar ik was trots en super enthousiast. Ik heb me meteen de eerstvolgende maandag aangesloten bij de club."

Het viel trainer Jan de Koning op dat Martijn het damspel sneller oppakte dan de anderen en hij bood aan om extra training te geven. "Vanaf toen ging ik elke woensdagmiddag bij hem thuis trainen en werd zo heel fanatiek. Ik was inmiddels van judo op voetballen gegaan maar dammen en voetbal bleek uiteindelijk niet meer te combineren. Ik heb toen voor dammen gekozen."

Kampioen

Het ging snel met de carrière van Martijn. In 2006 plaatste hij zich als negenjarige voor zijn eerste EK in Tallinn in Estland. "Zo gaaf. Voor mij was het allemaal nieuw. Ik heb daar ook leren noteren; dat is opschrijven welke zet je hebt gespeeld. Dat was van belang voor tijdens de wedstrijden maar ook om naderhand te kunnen analyseren." Martijn werd achtste bij het 'langzaam tempo' en zevende bij het sneldammen. In 2007 nam Martijn deel aan het jeugd-EK in St. Petersburg waar hij twee keer Europees kampioen werd. "Dat was geweldig! Het was de eerste keer dat ik op het hoogste podium kwam. In Wateringen werd het overal gevierd: op school, op de club en natuurlijk thuis. Vanaf dat moment kwam ik in aanraking met topsport en kreeg ik de NT-status, dat betekent dat je een Nationaal Talent bent en trainingen krijgt vanuit de bond."

In 2010 deed Martijn voor het eerst mee aan het jeugd-WK in België en werd daar vierde. Zijn eerste wereldtitel pakte hij in 2011 tijdens het WK in Mongolië. "Het was zo grappig: ik liep daar in een supermarkt en mensen wilden met mij op de foto en wilden mijn mailadres en telefoonnummer hebben. Dammen leeft daar echt en wordt ook live uitgezonden op tv. In Nederland wordt af en toe wat uitgezonden en dat vind ik best jammer."

A-status

De combinatie met school was lastig. Het examenjaar van het VWO heeft hij twee keer moeten doen, maar het vwo-diploma heeft hij nu wel op zak. Hij probeerde een studie op de universiteit maar dit was niet te combineren met dammen. Nu doet hij een hbo-opleiding Elektrotechniek. "Hier heb je meer weken tussen de tentamens waardoor ik wat gemakkelijker een week kan missen als ik weer een toernooi heb. Ik heb nu de A-status bij NOC-NSF en zie het dammen niet alleen als passie maar ook als werk. Door die status heb ik nu een stipendium, een soort vergoeding voor mijn prestaties. Ik moet dus wel voldoen aan bepaalde eisen. Je moet blijven presteren."

Revanche

Martijns leven staat in het teken van de damsport. Om fysiek fit te blijven gaat hij vijf keer per week naar de fitness. En ook probeert hij met een bepaalde regelmaat met vrienden uit te gaan. "Soms moet je dingen laten, maar dat is dan maar zo. Je moet keuzes maken." Over de hele wereld heeft hij vriendschappen met dammers en zelfs zijn vriendin heeft hij gevonden door de damsport. "Ik heb Natalia uit Polen ontmoet tijdens een jeugd-EK in 2015 in Tallinn. (Lachend) Zij is wereldkampioene bij de vrouwen."

Wat nu op de planning staat is het WK senioren in september in Afrika. "Twee jaar geleden werd ik na een dramatische eerste dag in de finale, ik verloor de eerste twee rondes, negende op mijn eerste WK senioren in Tallinn. Ik baal daar echt van en het volgende WK voelt dan ook als een revanche. Daar ligt nu mijn focus. Ik wil er alles aan doen om in september wereldkampioen te worden."