Pijler van de samenleving Jannie van Holsteijn: 'Je betekent iets voor de maatschappij'

Redactie 06-06-2019
Foto: Charles Jungschl\u00e4gerJannie van Holsteijn: \Het is leuk om wat met ouderen te doen.\

Jannie van Holsteijn uit Kwintsheul werkt graag met mensen met een verstandelijke beperking en met ouderen. Het is dan ook niet zo gek dat ze al heel wat jaren met plezier vrijwilligerswerk doet bij Stichting Dolfijn Vakanties, Myosotis en Opmaat.

door Geraldine Hindriksen

Een prachtige brochure van de Wateringse Stichting Dolfijn Vakanties ligt op tafel bij Jannie van Holsteijn (63). Erin staan begeleide vakanties in binnen- en buitenland voor mensen met een licht verstandelijke beperking vanaf 16 jaar. Deze reizen worden begeleid door vrijwillige reisbegeleiders van wie Jannie er een is. Ze kwam met dit werk in aanraking door haar echtgenoot. "André is al 30 jaar vrijwilliger bij Dolfijn en toen ik zag hoe leuk het was, heb ik mij tien jaar geleden aangemeld. Ik help soms bij het coördineren door te bellen naar de thuissituatie om voor de reis aanvullende informatie over de cliënten te verkrijgen. En ik ga graag mee op reis. Het is mooi om het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van de deelnemers op te vijzelen. Ze leven allemaal in een groepsvorm en dat is natuurlijk heel fijn, maar ze kunnen veel dingen best zelf. Natuurlijk moet je ze niet overschatten, maar als ik zie dat ze iets wél zelf kunnen, dan ga ik niet moederen en ze dingen uit handen nemen. Uiteraard kijk ik wel zijdelings toe of alles goed gaat. Er is één begeleider op zes deelnemers. Iedere nieuwe vrijwilliger die zich aanmeldt, krijgt een opleiding en er wordt goed gekeken of je hier geschikt voor bent. Ik kan het iedereen aanraden, het is zwaar werk maar mooi om te doen."

Linedance

Naast deze reizen is Jannie als vrijwilligster betrokken bij de Stichting Myosotis Westland. "Dit is een stichting die activiteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze kunnen bijvoorbeeld mee met een uitje, gaan koken of bowlen. Ik doe de linedance. Ik zat zelf op linedance in Wateringen en de toenmalige leraar gaf ook les aan de groep van Myosotis. In de groep zit een autistisch meisje en zij hangt heel erg aan mij. Ik vind het heerlijk dat zij zo geniet. Dit werk doe ik nu twee jaar en het is erg leuk."

Eenzaamheid

Een derde soort vrijwilligerswerk, dat Jannie al acht jaar verricht, is bij woonzorgcentrum De Opmaat in Monster. "Hier help ik mee op de activiteitenafdeling. Oudere mensen komen spelletjes en andere activiteiten doen. Het is fijn om eraan mee te werken; de mensen zijn altijd dankbaar. Er is zoveel eenzaamheid onder ouderen en dan is het leuk om wat met ze te doen. Soms neem ik fruit mee en maken we met z'n allen een fruitcocktail. Of ik neem een friteuse mee en ga bitterballetjes bakken. Dat vinden ze zo heerlijk."

Trots

De affiniteit die Jannie heeft voor mensen met een verstandelijke beperking, komt voort uit haar eerdere werk. "Ik heb vroeger EHBO-les gegeven op speciale scholen. Kinderen voelden soms dat ze gefaald hadden en wat waren ze dan trots dat ze een diploma haalden! Die blijheid van de kinderen trok mij aan. Het vrijwilligerswerk dat ik nu doe, zal ik graag blijven doen zolang mijn gezondheid het toelaat. Ik heb al ruim 30 jaar reuma en dat heeft invloed op mijn leven. Maar ondanks die reuma, geeft het vrijwilligerswerk mij heel veel voldoening. Je betekent iets voor de maatschappij en dat is voor mij heel belangrijk."