26e Westlandse Molendag op 29 juni

Redactie 16-06-2019
Foto: Rolf van Koppen Fotografie14 Molens in de omgeving zetten hun deuren open voor het publiek.

Op 29 juni 2019 vindt de 26 Westlandse molendag plaats. 14 Molens in de omgeving zetten hun deuren open voor het publiek. Dit jaar vraagt de organisatie extra aandacht voor het ambacht van molenaar. Molen Windlust in Wateringen en De Hoop in Maassluis zijn op zoek naar nieuwe molenaars.

De Groeneveldse Molen in Schipluiden bestaat 300 jaar en dat wordt gevierd met gebakjes. Ook dit jaar zal de tent bij de molen er weer staan om pannenkoeken, koffie en thee te kopen. Modelbouwbootvereniging HMBC uit Den Haag is aanwezig zijn met modelbouwboten op het water. In de tuin van het gezin Van Zijll staan de kleinste werkende modelmolens in de omgeving.

Op de hoogste molen van het Westland, molen Windlust in Wateringen, heb je vanaf de stelling een wijds uitzicht over het Westland. In molen De Hoop in Maassluis worden pannenkoeken gebakken en is er koffie en thee.

De Drie Lelies in Maasland zal bij voldoende wind tijdens Westlandse molendag granen tot meel verwerken. De meelproducten zijn te koop.

Op de molen van 's-Gravenzande kunnen mensen door het oplossen van een puzzel inzicht krijgen in de werking van de molen.

Schapen

Bij molen De Vier Winden in Monster vertellen molenaars en molengidsen u graag over de geschiedenis en werking van de molen. Bij voldoende wind word er gemalen. Buiten in de tent zullen er verschillende meelproducten worden verkocht en worden pannenkoeken gebakken. Een vrijwillige bijdrage hiervoor word op prijs gesteld. Grazend Populair zal op het grasveld voor de molen schapen scheren en uitleg geven over wol en wolproducten!

Molen De Korenaer in Loosduinen is sinds een aantal jaar weer elke week draaiend te bewonderen. Kinderen kunnen geschminkt worden, er worden pannenkoeken gebakken en je kunt een rondleiding door de molen krijgen. Ook zijn hier verschillende meelproducten te koop.

Brood

Bij molen De Roos in Delft is er een boerenmarkt van 9.00 tot 14.00 uur met diverse streekproducten en ambachten op het terrein van de molen. Natuurlijk is er vers gebakken brood, maar ook honing, kaas, groenten en meer. Molenmaker Verbij zal zijn ambacht uitoefenen en verschillende houten molen-onderdelen tonen. Kunstschilder António Teodósio exposeert met aquarellen van molen De Roos en andere Delftse taferelen. Vanaf 14.00 uur is er volksmuziek van WidarVolk.

Ook dit jaar zal er weer een rondvaartboot rondtrekken die langs vijf molens in de omgeving voor een bezoek. De boot vertrekt om 10.00 uur bij De Wippersmolen in Maassluis. Rond 12.00 uur kan er tegen betaling geluncht worden bij De Groeneveldse Molen in Schipluiden en rond 17.30 uur is men weer terug in Maassluis. Halverwege de dag opstappen kan ook.

Aanmelden kan bij Toby de Kok (06-81249437) of via westlandsemolendag@gmail.com De boot zal varen bij 20 aanmeldingen.