Motie voor terugdraaien sloop haalt het niet

Redactie 19-06-2019
Foto: Google Maps

Een motie van Westland Verstandig om het besluit het voormalige gemeentekantoor in Monster te slopen terug te draaien heeft het dinsdag met 13 stemmen voor en 21 stemmen tegen niet gehaald.

De gemeenteraad stemde vorige maand in met het sloopplan. Onduidelijk is nog wat er precies wordt teruggebouwd. Bovendien blijkt het nog lang te duren voor er actie wordt ondernomen; eerst moet een vleermuisonderzoek worden verricht. Twee jaar geleden zorgde de aanwezigheid van vleermuizen al voor maanden vertraging.

Gesprek

GemeenteBelang Westland (GBW) fractievoorzitter Remmert Keizer heeft wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP, openbare ruimte) gevraagd met de initiatiefgroep 't Raadhuis voor behoud van het pand in gesprek te gaan. Die groep en de Seniorenraad Westland zien meer in het transformeren van het gemeentekantoor naar een wooncomplex met zorgwoningen voor ouderen en kluswoningen voor starters.

Hergebruik

Rob Vroombout, bouwkundig adviseur, sprak de raadsleden dinsdagavond toe. Hij zit in de Seniorenraad en houdt zich bezig met zaken die betrekking hebben op wonen. Volgens hem kunnen de sloopwerkzaamheden voor veel overlast en schade in de omgeving zorgen. Vroombout zegt dat de meeste woningen in de omgeving op staal staan; gemetselde funderingen die niet op palen staan. Daarnaast wijst hij net als de tegenstanders in de raad op de sloopkosten. Hergebruik zou juist meer opleveren. De seniorenraad heeft het plan voor transformatie laten doorrekenen en laten onderzoeken op technische haalbaarheid. De conclusie is dat hergebruik goed haalbaar is, houdt Vroombout de raad voor.

Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig wijst erop dat de gemeente die aankijkt tegen een begrotingstekort dat de komende jaren kan oplopen tot 14 miljoen euro in 2023, beter de sloopkosten kan uitsparen. En de transformatie die geld zou opleveren, door te laten gaan.

Snijders maakt duidelijk dat de gemeenteraad heeft besloten te slopen. Wel wil hij in gesprek met de initiatiefgroep en de senioren. Dat dat nog iets gaat veranderen aan de sloopplannen is onwaarschijnlijk.