Dames starten in Honselse wielerronde

Redactie 30-06-2019
Foto: JdG Puck Moonen start als favoriete renster in Honselersdijk.

Donderdag 4 juli wordt voor de 56e keer de wielerronde van Honselersdijk verreden. Het is een traditie dat Honselersdijk de eerste van de negen Westlandse wielerrondes is.

Doordat de wielerronde onderdeel van het driedaagse feest in het dorp is geworden, spreekt men sinds vorig jaar over de wielerdag op de donderdag. Ook op zaterdag kunnen fietsliefhebbers hun hart ophalen in Honselersdijk.

De organisatie bestaat uit veel meer personen dan alleen de mensen van het wielercomité. Iedereen heeft een aandeel in de wielerronde of de overige festiviteiten. "Een groot aantal mensen, ik weet niet eens precies hoeveel", erkent Marco Arensman als zegsman van het wielercomité. "Maar nòg komen wij mensen tekort. Er komen steeds nieuwe dingen bij die wij willen realiseren. Zo staat de uitslag van een wedstrijd vrijwel gelijk na afloop op de app. Uiteraard staat het fiets versieren voor de jeugd ook op het programma. Evenals de tandemrees voor volwassenen en de reclamekaravaan, want dat is toch het begin van het feest." In het wielerprogramma zijn veranderingen. Werd vorig jaar noodgedwongen een omnium voor Nieuwelingen en junioren verreden, dit keer is er bewust voor gekozen. De Elite/Beloften mannen gaan niet van start in Honselersdijk. Zij zijn vervangen door de dameskoers voor Beloften en Elite.

Roos

"Wij kregen vorig jaar zowel van de jonge renners als het publiek goede reacties over de omnium wedstrijd", is de uitleg van Marco Arensman. "Dan moet je daar op inspelen en in het programma opnemen. Wij weten ook dat de dames weinig wedstrijden hebben in criteriums, dus geven wij de dames de gelegenheid om bij ons te komen rijden. Het is jammer dat de toppers als Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand en anderen dan de Giro in Italië rijden. Zij zouden hier mogen rijden, maar dit geeft ons wel de gelegenheid om het rustig op te bouwen. Nu is Puck Moonen van de Belgische Lotto/Soudal formatie de blikvanger bij de dames. Maar zij zal genoeg tegenstand ondervinden. Er komen onder meer zes dames uit Australië die zich voorbereiden voor de baanwedstrijden bij de Olympische Spelen van volgend jaar. Westland Wil Vooruit spoort ook dames aan om in Honselersdijk te komen fietsen dus gaan wij er vanuit dat er een goed aantal rensters aan de start staan."

Misschien komt er in de nabije toekomst wel een roos die Puck Moonen gaat heten. Rozenkwekerij Ronald Scholtes sponsort de renster in Belgische dienst. "Het zou zo maar kunnen, maar wij hebben daar nog niets over vernomen. Wel een leuk idee trouwens", aldus Marco Arensman. De jongste jeugd rijdt bij de RABO Dikke Banden Race en ook de Trimmers zijn van de partij tijdens de 56e wielerronde van Honselersdijk. Al zal de grootste belangstelling uitgaan naar het avondprogramma waar de inwoners zelf als blikvanger zullen fungeren als begin van het feest.

Programma

13.15 uur Nieuwelingen omnium

13.15 uur Junioren omnium

16.15 uur UCI vrouwen Elite/Beloften 80 km

17.45 uur RABO Dikke Banden Race

19.00 uur Regio renners 35 km

20.15 uur Fietsversierrees jeugd tot 12 jaar

20.30 uur Tandemrees volwassenen

20.45 uur Reclamekaravaan