Wierlercomité Maasdijk pakt uit in jubileumronde

Redactie 05-07-2019
Foto: JdGDe renners krijgen in Maasdijk 500 bochten te verwerken.

Op woensdag 10 juli 2019 gaat de tijd terug in Maasdijk. Het wielercomité heeft terug gegrepen naar het rondje waar het in 1952 mee begon. Een parcours van welgeteld 880 meter wat neer komt op 500 bochten die de coureurs voor de wielen krijgen. Vraag niet hoe het ze gelukt is, maar er komen hele bekende namen naar de Maasdijk. Dat alleen al maakt een bezoek aan de wielerdag beslist aantrekkelijk.

Om ter beginnen komt Jan Janssen naar de Maasdijk om het startpistool te hanteren. De man die in 1959 zelf met zijn racefiets als eerste over de meet kwam in Maasdijk. Om negen jaar later na een zinderende slotdag van de Tour de France de eerste Nederlandse winnaar werd. Met een verschil van 13 seconden op de nummer twee, de Belg Herman van Springel. Zeker de oudere wielerliefhebbers kunnen zich de tijdrit als laatste etappe van de Tour in 1968 nog goed herinneren. Nu beperkt Jan Janssen zich tot het wegschieten van de deelnemers aan de Dijkride en de Elite/Beloften. Al zal de in Nootdorp geboren ex-coureur nog wel wat te vertellen hebben. Of dat nog niet genoeg heeft ook burgemeester Bouke Arends toegezegd naar Maasdijk te komen. Dan moet de grootste verrassing nog komen. Niemand minder dan Dries Roelvink komt in Maasdijk na afloop van het wielrennen een optreden verzorgen. "Wij waren er net op tijd bij", legt voorzitter Sjaak Bol van het Maasdijkse wielercomité uit. "Zeker nu Roelvinkjes regelmatig op de televisie een programma hebben heeft hij het bijzonder druk. Wij hebben hem nog voor een redelijk prijsje naar Maasdijk kunnen halen. Een mooie afsluiting van de 65e wielerdag."

Verjaardagscadeau

Het wielercomité bestaat uit voorzitter Sjaak Bol, Jaap Vreugdenhil, Gerben Vreugdenhil, Koos van Winden, Paul Helderman en Dave Kester. De laatste is de jongste en de kleinzoon van de voorzitter. Speciaal voor zijn 18e verjaardag heeft opa Bol Dries Roelvink gecontracteerd.

Met de teruggang naar het oude rondje is ook de start en finishlocatie veranderd. De renners starten en finishen op de Korte Kruisweg ter hoogte van slijterij Van Lenteren. De deelnemers rijden via de Willem 3 straat, Waldeck Piermontstraat en het Oranjeplein weer richting finish. "Wij hebben al veel leuke reacties gehad op het parcours dat de renners nu voorgeschoteld krijgen zowel van renners als liefhebbers van de wielersport", geeft Sjaak Bol aan. "Het publiek ziet de renners vaak voorbijkomen en denk er om dat het een zwaar rondje is met telkens afremmen voor een bocht en dan weer aanzetten. Het Marianneplein is de plek waar de Dijkride van start gaat. 25 Of 45 kilometer langs en over veel dijken en mooie plekjes. Wie de tour-etappe wil volgen kan op het beeldscerm aan het einde van de Waldeck Piermontstraat kijken waar ook de tent met het podium staat. Ik hoop dat men de 65e wielerronde van Maasdijk niet snel zal vergeten, want je begrijpt dat we niet alle jaren zo uit kunnen pakken. De vele sponsoren hebben voor een goede prijzenpot gezorgd en ook de vele vrijwilligers zorgen er voor dat het een perfecte wielerdag gaat worden."

Programma

13.30 uur Junioren/Amateurs 60 km

15.15 uur RABO Dikke Banden Race

16.30 uur Regio B-trimmers 35 km

17.15 uur Regio A-trimmers 40 km

18.30 uur Elite/Beloften 80 km

18.45 uur Dijkride 25 en 45 km

Na huldiging renners optreden zanger Dries Roelvink.