World Horti Center in Koerdistan

Redactie 03-07-2019
Foto: WHC Vertegenwoordigers RedYar ondertekenen LOI in World Horti Center.

Het World Horti Center in Naaldwijk krijgt er een broertje bij in Erbil in Koerdistan. De Koerdische projectontwikkelaar RedYar tekende onlangs een Letter of Intent (LOI) voor de realisatie van een kennis- en innovatiecentrum in Erbil.

De projectontwikkelaar is inmiddels gestart met de bouw van een 75 ha groot food & distributiecentrum, een groothandelscentrum met groente en fruit voor retail en restaurants. Op hetzelfde terrein van dit ultramoderne distributiecentrum wordt in de nabije toekomst het innovatie- en kenniscentrum gebouwd. Bovendien is er volop ruimte voor kassenbouw ingepland zodat er een onafhankelijke positie van voedselproductie en -leverantie in Koerdistan, Irak wordt gerealiseerd.

In de opbouw van Irak blijkt een grote behoefte naar kennis van land-, tuinbouw en veeteelt. De inwoners zijn grootgebruiker van groenten en fruit en voor de oorlogsperiode was Koerdistan, Noord Irak voornamelijk zelfvoorzienend. Inmiddels wordt op jaarbasis ter waarde van 17 miljard euro geïmporteerd waarvan alleen al bijna 600 miljoen euro aan tomaten voor deze regio. Een World Horti Center in Erbil, met de triple helix Onderzoek, Onderwijs en Ondernemers zal bijdragen aan de verdere economische ontwikkeling van het land en zo mogelijk in grote delen van het Midden-Oosten.

Mark Zwinkels van World Horti Center: "Voor Nederland betekent dit enorme exportmogelijkheden. Het concept World Horti Center vormt een belangrijk platform voor Nederlandse en buitenlandse bedrijven, waarbij het concept uiteraard zal worden aangepast naar de wensen en behoeften in deze regio. Demokwekerij Westland zal het onderzoek ondersteunen en Onderwijsgroep Lentiz brengt haar kennis in voor (groen) onderwijs. Ook de Nederlandse melkveehouderijsector is bij dit enorme ontwikkelingsproject betrokken. De samenwerking is tot stand gekomen met Willem Cosijn, de Consul-Generaal van Nederland voor Koerdistan."