Peter Zuijderwijk: 'Ik neem steeds meer afstand van de tuin'

Redactie 18-07-2019
Foto: Angelo DamenPeter Zuijderwijk is na de sloop van zijn tuin niet in een zwart gat gevallen.

Het is inmiddels ruim een half jaar geleden dat Peter Zuijderwijk zijn levenswerk in een paar dagen zag gesloopt. Zijn tuinbouwbedrijf aan de Molenweg in Monster moest hij na 42 jaar verlaten. Maar de tuinder van weleer, is niet in een zwart gat gevallen. In tegendeel. "Ik voel me steeds meer happy. Ik heb een goed leven en vermaak me prima. Ik ga ook meer afstand nemen van de tuin merk ik."

"Anders zat ik in juni altijd de druiven te krenten en dan kwamen altijd allemaal fietsers voorbij, waar ik dan een beetje jaloers naar keek. Nu is die maand rimpelloos voorbij gegaan. Ik ben zelfs naar Parkpop geweest en ik heb een elektrische fiets gekocht."

Toch wordt hij nog door veel mensen aan zijn oude bedrijf herinnerd. Vooral door de impact van de documentaire die Angelo Damen maakte over de laatste maanden van het bedrijf van Zuijderwijk. Het leverde een intrigerende documentaire op; 'de laatste kouwe tuinder van het Westland'.

De documentaire ging in april in première en sindsdien groeit de bekendheid van Zuijderwijk gestaag. "Deze week was ik in de supermarkt toen iemand zei dat hij een kaartje had voor komend weekend. Sta je zo een kwartier te praten. Ik krijg nog constant reacties van mensen die de film hebben gezien - soms een paar keer zelfs - en mensen die hem nog willen gaan bekijken."

De dagelijkse gang naar zijn bedrijf is dan we voorbij, Zuijderwijk helpt nog steeds mee in bedrijven van diverse tuinders. "Vanmorgen heb ik nog een paar uur courgettes gesneden. Maar daarna ga ik dan lekker naar huis." Waar Zuijderwijk in het verleden 'doorlopend' koffiedrinkers op bezoek had op zijn tuin, moeten zijn gasten het nu meer afspreken. "Vroeger liepen ze zo maar binnen. Nu komen ze bij mij thuis, maar dan vooral op vrijdag en zaterdag. Ik had pas een dag met vijf koffiedrinkers, twee mensen die mee wilden eten en één motivatiegesprek."

Want dat was 'vroeger' ook al een bijzondere eigenschap van de eigenzinnige tuinder. "Een mens is altijd belangrijker dan werk. Als er iemand behoefte heeft aan een praatje, ben ik er voor die persoon." Daar is niets aan veranderd nu hij 'tuinder in ruste' is.

Hoewel hij dus zijn tuin niet mist, fietst hij nog regelmatig naar 'zijn' grond. "Ik zie het nog steeds als mijn land. Dat is best een bijzonder gevoel. Alles is inmiddels verdwenen. Alleen mijn gifkast ligt er nog als laatste symbool. Uiteraard is die leeg, maar er is nog niet van gekomen om hem naar 'De Voeght' te brengen. Dat ga ik nog wel doen."

Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, wil hij de huidige eigenaar van zijn voormalige land ook nog wel een handje helpen met het bassinzeil trekken. Ook daar is nog niet van gekomen. Zuijderwijk heeft het nog druk nu hij met pensioen is.

De documentaire 'de laatste kouwe tuinder van het Westland' wordt dit weekend nog twee keer vertoond in Fata Morgana, Choorstraat 99 Monster. Zaterdag 20 juli is de aanvang 20.30 uur (zaal open 20.00 uur). Zondag 21 juli is er een matineevoorstelling om 14.30 uur (zaal open 14.00 uur). De toegangsprijs is 8 euro (inclusief koffie/thee). Kaarten reserveren bij Nico Meijer 06-30125205 of nico@fata-monster.nl.