Pijler van de samenleving Nel Windhorst: 'Het Repair Café is een soort ontmoetingsmiddag'

Redactie 25-07-2019
Foto: Charles Jungschl\u00e4gerNel Windhorst: \Het is altijd een verrassing hoe zo'n middag loopt.\

Twaalf jaar geleden kwam Nel Windhorst met haar echtgenoot wonen in Hoek van Holland. Stilzitten wilde ze niet, dus ze ging al snel op zoek naar vrijwilligerswerk.

door Geraldine Hindriksen

In haar prachtige appartement met uitzicht op de Waterweg in Hoek van Holland laat Nel Windhorst (70) resultaten zien van haar creatieve hobby's. Beeldjes, schilderijtjes en andere voorbeelden zijn het bewijs dat ze heel graag creatief bezig is. En deze eigenschap komt goed van pas bij het vrijwilligerswerk dat ze nu doet. "Ik ben een doener en ben ook graag in de natuur. Toen we in Hoek van Holland gingen wonen, kwamen we vanuit Drenthe waar we een woonboerderij hadden. Ik ben graag buiten bezig, ik noem mijzelf altijd een buitenboer. Tijdens de bouw van het appartementencomplex, gingen we regelmatig kijken en ik keek dan ook alvast een beetje rond naar wat voor vrijwilligerswerk er was. Ik zag een folder van het Staelduinse Bos en daar ben ik begonnen in het ontmoetingscentrum. Ik hielp in de tuin en bij de receptie. Na een tijdje ben ik op zoek gegaan naar iets anders en kwam als poppenmaakster terecht bij het Fort hier in Hoek van Holland waar ik samen met iemand levensechte grote poppen maakte. Als ze bijvoorbeeld een soldatenpak kregen, moesten daar handen en een hoofd bij komen. Die maakten we van gips en het witte gips gingen we dan verven." Nel laat een foto zien waarop levensechte handen te zien zijn. Ook staat er een hoofd in haar huis, dat griezelig echt lijkt. "Toen het Fort ophield te bestaan, heb ik dat hoofd meegenomen. Nu het Fort weg is, wordt er van alles tentoongesteld in twee bunkers waar rondleidingen plaatsvinden. Hiervoor doe ik af en toe nog wat herstelwerk."

Repair Café

Tussendoor ging Nel wekelijks rolstoelwandelen vanuit het Humanitas-gebouw en kwam zo in aanraking met het daar gevestigde Repair Café van Vitis Welzijn. "Daar kun je spullen laten repareren waarvan je het zonde vindt om weg te doen. Dat kan van alles zijn zoals een huishoudelijk apparaat, een rollator waarvan de rem het niet goed meer doet of een kapot kledingstuk. En dat laatste is waar ik mij mee bezighoud. Ik doe het naaiwerk: ik vind het leuk iets met stof of lapjes te doen. Ik doe dat met collega Christa en het is mooi werk. Zo had ik bijvoorbeeld een tijdje geleden iets zo aandoenlijks. Er kwam een man met een zacht rood vest van mohair met daarin een paar gaatjes aan de voorkant en een paar aan de achterkant. Hij vroeg of ik hier iets mee kon. Ik heb er bloemen op geborduurd in een contrasterende kleur met groende blaadjes. Die man was er zo blij mee! De hulp die wij verlenen is gratis. Het Repair Café is voor mensen die zelf die dingen niet kunnen doen. Het is heel gezellig om daar te zijn; een soort middagje uit met een leuke groep mensen. Dat je met iets positiefs bezig bent, vind ik leuk. Je weet nooit waar ze mee komen; het is altijd een verrassing hoe zo'n middag loopt. Soms is het heel druk en soms valt dat mee. Veel mensen weten misschien niet dat dit bestaat of het is een soort gêne, een drempel om erheen te gaan. Dat is onzin, iedereen is van harte welkom! En heb je niets te repareren, dan kan je voor de gezelligheid een kopje koffie of thee komen drinken. Het is eigenlijk een soort ontmoetingsmiddag. Dus kom naar Humanitas aan Zee aan de Hoekse Brink 219, iedere derde donderdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur."