Renske van Kooij: 'Mensen ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling'

Redactie 16-08-2019
Foto: Jan CammeraatRenske van Kooij: \Ieder jaar biedt Bibliotheek Westland\/VU Westland een uitgebreid programma aan cursussen.\

De bibliotheek is al lang geen verzameling van boeken meer, maar een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Sinds 2018 is ook VU Westland onderdeel van de organisatie. Deze week presenteert zij haar nieuwe cursusaanbod. Aan welke activiteit of cursus je ook deelneemt, je verrijkt jezelf en ontmoet nieuwe mensen met dezelfde interesses.

De afgelopen jaren zijn de bibliotheken getransformeerd van een uitleenorganisatie naar een maatschappelijke educatieve organisatie. Renske van Kooij "Wij staan voor een leven lang ontwikkelen van mensen. Zeker in deze snel veranderende samenleving is het belangrijk bij te blijven om deel te kunnen nemen aan de maatschappij en jezelf te ontwikkelen. In dat kader organiseren wij allerlei activiteiten, waaronder cursussen, workshops, lezingen enzovoort. In feite zijn bibliotheken teruggegaan naar hun kernactiviteit: mensen ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling."

Persoonlijke ontwikkeling

Om dat doel te realiseren biedt de bibliotheek in samenwerking met de Volksuniversiteit cursussen voor jong en oud. "De VU is al enige tijd een onderdeel van de bibliotheek. Wij zijn samengegaan omdat we dezelfde doelstellingen hebben: mensen faciliteren bij hun persoonlijke ontwikkeling. Met het nieuwe cursusaanbod hebben we voor ieder wat wils en op ieder niveau."

Nieuw cursusaanbod

Ieder jaar biedt Bibliotheek Westland/VU Westland een uitgebreid programma aan cursussen. Renske: "Ik ben trots dat er deze week weer een nieuw cursusboekje gereed is. Het is door de expertise van de vrijwilligers van de VU en de medewerkers van de bibliotheek dat wij weer een mooi aanbod hebben samengesteld, dit jaar zijn dat 120 verschillende cursussen. We bieden weer veel taalcursussen zoals Italiaans en Spaans maar ook Chinees. Ook bedrijven maken hier de laatste jaren regelmatig gebruik van. Op het creatieve vlak zijn er cursussen zoals schilderen en boetseren en spiritualiteit voor je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hebben we dit jaar aparte cursussen en workshops zoals het halen van je vaarbewijs of gin proeven. Lees het cursusboekje! Ik weet zeker dat er door iedereen wel een interessante cursus gevolgd kan worden."

Zelfredzaamheid

Renske: "Daarnaast proberen wij mensen mediawijsheid mee te geven zodat zij beter kunnen omgaan met alle informatie die zij dagelijks tot zich krijgen. We ondersteunen hen bij het ontwikkelen van hun taal en digitale vaardigheden. Binnen de bibliotheek bieden we op digitaal gebied de cursus 'Digisterker', die landelijk door de bibliotheken wordt aangeboden. In Westland hebben zo'n 500 inwoners de cursus gevolgd. Deze groep kan nu ook omgaan met de digitale overheid en is zelfredzamer geworden. Maar we ondersteunen ook basisvaardigheden op het gebied van taal. Zeker omdat er minder gelezen wordt, krijgen mensen problemen om bijvoorbeeld brieven van de overheid op een juiste manier te kunnen interpreteren. 50% van de mensen die in armoede leeft, is laaggeletterd. Wij zien het als een belangrijke taak om samen met scholen en kinderdagverblijven bij de jeugd taalvaardigheid, leesplezier en de liefde voor verhalen te ontwikkelen. Ze moeten 'leeskilometers' maken om de mogelijkheid te hebben aan de hand van verhalen van anderen hun wereldbeeld bij te stellen."

Tot slot

"Vanaf september starten er weer heel veel nieuwe cursussen bij de VU. Twijfel je nog of een cursus iets voor jou is? Kom dan op 4 september naar de open dag op onze locatie bij zwembad Maesemunde in 's-Gravenzande. Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd."