De Lier is de finale van het Westland Klassement

Redactie 17-08-2019
Foto: OC De LierDinsdag gaat de 45 editie van de Lierse Wielerronde van start.

Op dinsdag 20 augustus wordt voor de 45e keer de wielerronde van De Lier georganiseerd. Remco Schouten verdedigt zijn leiderspositie in het Westland Klassement en kan bij een goed resultaat de winnaar worden. Een week later bij het laatste Westlandse criterium in Naaldwijk gaan er geen Elite/Beloften/Amateurs/Profs B van start zodat in De Lier deze prijs de definitieve winnaar krijgt.

Waar andere wielercomité's met het vooraf inschrijven met name Nieuwelingen en Junioren te kampen hebben met minimale aanmeldingen is De Lier een buitenbeentje. Een 35 Nieuwelingen, 25 Junioren en 62 Elite/Beloften/Amateurs en Prof B. hebben zich al aangemeld. "Je hoort ons ook niet klagen", beaamt voorzitter Frans van Dijk van het wielercomité De Lier. "Renners hebben nog een paar dagen om zich in te schrijven. Al blijf je afhankelijk met een buitensport van het weer. Zeker als de weersvoorspelling slecht is blijven coureurs gemakkelijk weg. Daar gaan we maar niet vanuit. Al hebben wij wel onze gedachten laten gaan over een ander programma, maar daar willen wij nog niet op vooruit lopen. Eerst de 45ste editie van de wielerronde van De Lier maar even afwachten hoe dat verloopt."

Premiepot

Het parcours in De Lier is 1220 meter lang met vier bochten en twee bruggen. Waarvan de brug aan de Kerklaan fungeert als berg. De coureur die daar de meeste keren als eerste passeert krijgt de originele bolletjes trui die Van de Berg Ruimteschepper sponsort om de schouders gehangen op het podium. Het Westland Klassement bij de regio renners met 10 eindprijzen heeft in Jan van Veen Elektra uit Naaldwijk een sponsor. De sprintwedstrijden van de 27 beste coureurs in de uitslag bij de Regio Renners en de Elite/Beloften worden gesponsord door Olsthoorn Kassenbouw en Kassensloop uit De Lier. Met de overige premies tijdens de koers is er genoeg te verdienen voor de deelnemers met een goed gevulde premiepot in De Lier.

Startgeld

Naast Frans van Dijk maken Jos Verbeek, Jacco van der Mark, Gerrit Solleveld,. Arjan Noordam en Jacco Flach deel uit van het wielercomité De Lier. Waar Niels Koole het technische gedeelte voor zijn rekening neemt. Op het grote scherm worden de sponsoren vermeld die een financiële bijdrage hebben geleverd. Het Lierse Wielercomité maakt een uitzondering met het geven van startgeld. Bij de B-trimmers krijgt bij hoge uitzondering Ron de Raaij lid van het Wielercomité Wateringen als hij van start gaat startgeld. "Ik was in Wateringen bij Profronde Westland en we hadden het over startgeld", is de uitleg van Frans van Dijk. "Ron zei dat hij bij de Regio Renners B fietst en nog nooit startgeld had gekregen. Waarop ik hem uitdaagde dat als hij in De Lier van start gaat hij bij hoge uitzondering van ons startgeld ontvangt."

Meewerken

Ook de deelnemers aan de Rabo Dikke Banden Race kunnen een prijs verdienen. Vele kleinere prijzen en de hoofdprijs is een door Vijverberg Fietsen beschikbaar gestelde fiets. Na afloop van hun koers is de verloting in Het Centrum met als voorwaarde dat degene met het lotnummer wel aanwezig moet zijn. Om het geheel op te fleuren geeft Mad Shines een show voor de jeugd in Het Centrum aanwezig om de kinderen te vermaken en zij kunnen bij Galati een ijsje gaan halen. De mannen die het podium weten te halen worden met een doos gezond, door Rijk Zwaan beschikbaar gesteld, beloond. De start en finish zijn in de Hoofdstraat ter hoogte van AdFysio, waar de EHBO en het Rode Kruis deze dag beiden hun intrek nemen. Vervolgens draaien de renners het Blijenburg op en via de Kerklaan komen de coureurs weer in de finishstraat. Inschrijven en rugnummers halen is in Het Centrum in de Hoofdstraat waar ook deelnemerslijsten verkrijgbaar zijn. De renners kunnen zich omkleden bij Actief & Gezond Westland aan de Veilingweg en als rondearts fungeert dokter Blom. Het wielercomité hoopt weer op de medewerking van de bewoners in en aan het parkoers om het autovrij te houden. "Dat gaat alle jaren super, de mensen werken goed mee. Ik verwacht ook dit jaar geen problemen", stelt voorzitter Frans van Dijk."Na afloop van de wielerronde is er nog een gezellige bijeenkomst in Het Centrum voor sponsoren, wielercomité's, vrijwilligers en genodigden."

Programma 45e wielerronde van De Lier

13.00 uur Nieuwelingen 40 km

14.15 uur Junioren 65 km

16.00 uur RABO Dikke Banden Race

17.00 uur Regio Renners A&B 35 km

18.00 uur Sprint Regio Renners

18.45 uur Elite/Beloften Amateurs Prof B 80 km

21.00 uur Sprint Elite/Beloften Amateurs Prof B