'Gelukkig is deze gevelsteen bewaard gebleven'

Redactie 17-08-2019
Foto: Peter Farla

"Naarmate de restauratie vorderde, werden we er erg trots op. Dit is het allemaal wel waard geweest en maakt toch wel het verschil." Hans Boudestein, voorzitter Vereniging van Eigenaren De Engel is - net als andere bewoners van dit appartementencomplex - zeer tevreden is over het restauratiewerk van de gevelsteen door Zoltán Varró.

door Chrit Wilshaus

De gevelsteen zit niet zo in het zicht. Dat heeft ermee te maken het de laatste muur was die gebouwd werd waar hij nog in geplaatst kon worden. Doordat de steen vrij hoog is ingemetseld is hij ook vanaf de straat zichtbaar. Varró komt oorspronkelijk uit Hongarije maar woont al bijna dertig jaar in Maassluis. Van beroep is hij architectonisch beeldhouwer en restaurator. Zeventien jaar geleden vroeg het toenmalige Gemeentemuseum Maassluis hem de steen te restaureren en nu moest hij opnieuw beschilderd worden. "Dit is een van de mooiste gedecoreerden stenen die ik ken en die ik heb mogen restaureren. Deze gevelsteen is heel mooi gebeeldhouwd en niet zomaar in elkaar geflanst. De steen is gemaakt uit Belgisch hardsteen en weegt ongeveer 270 kilo." Varró werkte er met tussenpozen gedurende een maand aan als het weer dat toeliet. Eerder deed hij al kleuronderzoek op de steen, waar nog sporen van de oude steen op aanwezig waren. De maker van de steen is overigens onbekend.

Aanjager

Aanjager van de restauratie van de gevelsteen was Jos Klein, die 20 juli dit jaar overleed. Boudestein: "Maar ook heeft hij van alles uitgezocht wat met de steen te maken had. Een cruciale vraag waar hij zich mee bezig heeft gehouden was wie eigenlijk de eigenaar van de steen was. In 2017 hebben we de knoop maar doorgehakt: de steen zit in onze gevel en de VvE is eigenaar van die gevel, dus is hij van ons. De jurist van de gemeente kon zich daarin vinden. Gelukkig heeft Jos de steen nog wel gezien voordat hij helemaal klaar was."

Gelukkig bewaard gebleven

Volgens Varró zou het goed zijn als de gemeente zich er meer bewust van werd hoe belangrijk kunst is. "Gelukkig is deze gevelsteen bewaard gebleven. Misschien is het wel een idee om de gevelsteen dit jaar op te nemen in de Kunstroute?" Boudestein tenslotte: "We wilden dit gewoon bewaren voor Maassluis, los nog van het feit dat het mooi voor het gebouw is."

Omdat hij zo'n belangrijke rol speelde bij de restauratie van de gevelsteen, wil Hans Boudestein dit artikel graag opdragen aan Jos Klein.

KADER

Op de locatie van De Engel, in de Noord-Nieuwlandse polder, stond volgens het informatiebordje bij de gevelsteen reeds in 1525 een boerderij in de bocht van de Maasdijk. Polder en boerderij werden op een veiling in 1878 aangekocht door Jacob Sonneveld voor een van zijn twee vaderloze kleinzoons. De eigenaren van de Buyswoning - de Families Cardon en Sonneveld - hadden drie haringbuizen in de vaart; een scheepstype waarmee destijds op haring werd gevist. De boerderij maakte in 1961 plaats voor woningbouw.