Ben en Agnes van den Berg'Het is leuk om zelf je groente te kweken'

Redactie 21-08-2019
Foto: Anita LankhuijzenBen en Agnes van den Berg: \Het is leuk om zelf je groente te kweken.\

Toen Ben en Agnes van den Berg zagen hoeveel plezier de vader van Ben had in het bezig zijn in de moestuin, kregen ze een mooi idee. Dit idee is uitgewerkt en binnenkort is de officiële opening van de overdekte moestuin Eigen Spijs in De Lier.

door Geraldine Hindriksen

Ben en Agnes van den Berg uit De Lier maken naast hun werk graag tijd vrij voor tuinieren in een moestuin. Ze halen hier veel voldoening uit: "We genieten al jaren van moestuinieren. Het is leuk om zelf dingen te kunnen kweken, zaadjes te planten, het te zien groeien en te zien dat er wat uitkomt. We hebben al veel uit de moestuin gegeten. We woonden in Naaldwijk, maar we zijn beiden Lierenaar en wilden graag terug naar De Lier. Ruim twee jaar geleden hebben we hier een huis met een bijbehorende kas van een hectare gekocht. Na een herstructurering is er 550 m2 overgebleven. Het is een mooie kas waar we zelf met veel plezier tuinieren."

Ontmoeten

Iemand die graag komt helpen, is de vader van Ben. "Hij is hier iedere dag en we merken hoeveel plezier hij erin heeft. Hij doet klusjes en eet er zelf ook van. We zien dat het heel waardevol voor hem is. We bedachten hoe leuk het zou zijn als meer sociaal behoeftigen hier een moestuintje zouden hebben. Het is mooi dat je een goede reden hebt om je bed en je huis uit te komen! Het is goed om in beweging te zijn en het is leuk om zelf je groente te kweken. We kregen het plan om als een maatschappelijk project de kas als plek te bieden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, hun passie kunnen delen en zelf groente kunnen kweken. En gezellig een praatje maken aan de koffietafel. De sociale contacten zijn natuurlijk ook heel belangrijk."

Kavels

De plannen werden door het echtpaar uitgewerkt en aan de gemeente voorgelegd. "Ze vonden het een leuk idee om op deze manier vereenzaming tegen te gaan en mensen iets om handen te laten hebben. Het heeft even geduurd maar de gemeente heeft inmiddels een vergunning verleend. De wethouders zijn heel enthousiast over dit initiatief."

Begin augustus is de eerste moestuin gestart. "Ja, er zijn al sla en wat andere gewassen geplant. We hebben in totaal 25 kavels beschikbaar die mensen kunnen huren. We hopen van harte dat ook anderen hier aan de slag gaan!"

De 25 kavels van ca. 18 m2 kunnen worden gehuurd, maximaal twee kavels per moestuinder. Omdat je in de kas tuiniert, kun je er het hele jaar terecht, ook bij regen en kou. Je mag zelf bepalen welke gewassen je gaat telen, voor zover de wet het toelaat, maar chemische middelen zijn niet toegestaan. Bij de huurprijs zijn het gebruik van watervoorzieningen, gereedschap, compost, zand en houtsnippers inbegrepen en ook voor adviezen kan je er terecht. Wie meer informatie wil kan kijken op www.eigenspijsmoestuinen.nl of bellen naar 0628889234.

Ben en Agnes hebben er zin in. "Woensdag 28 augustus is de officiële opening die zal worden verricht door wethouder Karin Zwinkels. Iedereen wordt van harte uitgenodigd die dag aan de Burgerdijkseweg 29 in De Lier een kijkje te komen nemen. Om 15.30 uur is de inloop met een lekker bakkie, om 16.00 uur de opening en tot 18.00 uur is de kas geopend voor een kijkje, een hapje en een drankje. We hopen dat veel mensen komen kijken!"