Marcel en Kirsten DaniëlsEen jaar op de fiets van oost naar west

Redactie 31-08-2019
Foto: ghMarcel en Kirsten Dani\u00ebls zijn klaar voor hun bijzondere fietsreis.

Op 11 september vertrekken Marcel Daniëls en zijn dochter Kirsten uit Wateringen naar China, om daar te starten met een fietstocht die een jaar later zal eindigen in Canada. Het wordt een onderneming waar ze erg naar uitkijken.

door Geraldine Hindriksen

Ze hebben er zin in. Marcel en Kirsten Daniëls kunnen niet wachten om in september op de fiets te stappen. Voor Marcel is het niet de eerste keer dat hij een aardig eindje wegtrapt: "Vier jaar geleden ben ik in m'n eentje naar Noorwegen gefietst. Ik vond het heel erg leuk en besloot zoiets zeker nog een keer te gaan doen. Bijvoorbeeld naar India, maar dan niet alleen. Thuis ging ik aan de slag maar bedacht al snel dat ik niet naar India zou gaan. Ik zou door landen als Afghanistan en Iran moeten fietsen en dat leek me niet verstandig. Toen hoorde ik van The Great Trail. Dit is een fietstocht van 28.000 km door Canada. Dat leek me wel wat, maar dan niet deze route die van oost naar west loopt, maar een route van het noorden naar het zuiden en dan door naar Zuid-Amerika."

Amerika en Azië

Kirsten hoorde van de plannen en kreeg interesse. "Toen mijn vader het over India had, dacht ik: veel plezier, we zien je wel weer een keer terug! Toen ik over Amerika hoorde, leek me dat een stuk leuker. Ik had al eens eerder met mijn vader een rondje IJsselmeer gefietst en dat fietsen voelde heel prettig. Ik besloot met mijn vader mee te gaan."

Een visum voor een jaar Amerika werd aangevraagd, maar dat bleek niet eenvoudig. De plannen werden aangepast en Azië werd erbij genomen. "Op 11 september gaan we met het vliegtuig naar China, daar fietsen we twee maanden. Dan twee maanden in Laos en twee maanden in Vietnam. Vervolgens in maart met het vliegtuig naar Noord-Amerika in de buurt van Los Angeles. Dan fietsen we naar Canada en via The Great Lakes eindigen we in het oosten in Toronto. Dan zijn we een jaar verder. En wie weet zijn we wat langer weg, we zitten niet per se aan een jaar vast."

Boek

Een jaar fietsen is qua privé en werk voor beiden goed te doen. Marcel is gescheiden en heeft op zijn werk een vervanger geregeld. Kirsten kan het combineren met haar universitaire studie en heeft verder geen verplichtingen. Ze hebben ieder een eigen doel voor ogen met deze fietsreis. Marcel: "Ik vind het ongelofelijk lekker om te fietsen en buiten te zijn. Ik hou van avontuur en ben graag sportief. En ik vind het heerlijk om met mijn dochter weg te zijn. En mijn zoon Don fietst de eerste twee maanden in China mee, wat natuurlijk ook heel leuk is. Daarnaast praat ik graag met mensen. Met als centrale vraag, die gerelateerd is aan mijn werk als bewindvoerder: maakt geld nou gelukkig? Na de reis wil ik een boek gaan schrijven." Kirsten lijkt het ook geweldig om te gaan: "Zo'n reis, met mijn vader, dat is nu de kans! Dat doe je daarna nooit meer. En het wordt een poging om af te vallen. Ik ben altijd te zwaar geweest en niks werkt echt. Ik stap straks uit mijn comfortzone."

En wat gaan ze doen na het fietsjaar? Marcel is duidelijk: "We zien wel wat de toekomst brengt. Nu eerst de reis." Kirsten vult het lachend aan: "Wie weet blijf ik hangen aan een Canadees…"

Marcel houdt een reisblog bij op: travel1920.reislogger.nl. Kirsten op haar travelaccount op Instagram: @my.travels.by.bike.