Pijler van de samenleving Marjolein van Rijn: 'Er ging een wereld voor mij open'

Redactie 05-09-2019
Foto: Charles Jungschl\u00e4gerMarjolein van Rijn: \Mensen zijn na een paar lessen zo blij dat ze al zoveel durven.

Ze had veel smoesjes voorhanden om niet te laten merken dat ze de Nederlandse taal niet goed beheerste. Uiteindelijk koos Marjolein van Rijn ervoor om goed te leren lezen en schrijven. Ze is heel blij dat ze die stap heeft genomen en hoopt dat anderen dit ook gaan doen.

door Geraldine Hindriksen

Marjolein van Rijn (54) uit Poeldijk is een bezig bijtje. Naast haar werk in de thuiszorg heeft ze als hobby's wandelen, fietsen en knutselen. Zeven jaar geleden is daar het volgen van Nederlandse les bijgekomen. Ze had er genoeg van dat ze de taal niet goed beheerste. "Vroeger ben ik na vijf jaar basisschool naar het speciaal onderwijs gegaan. Ik heb het diploma van de huishoudschool behaald, maar had moeite met lezen en schrijven. Toen de kinderen klein waren en ik op de peuterspeelzaal een handtekening moest zetten op een briefje, zei ik dat ik er geen tijd voor had of mijn bril niet bij me had en nam het briefje mee naar huis. Je wordt zo slim in het verzinnen van smoesjes. De kinderen merkten dat ik bij het lezen moeilijke woorden oversloeg. Op het gebied van de administratie thuis deed mijn man alles. Toen hij een keer met een folder over een Nederlandse taalcursus thuiskwam, heb ik een afspraak gemaakt met een docent. Dat was een hele stap voor mij, ik moest echt een drempel over. Je schaamt je en denkt namelijk dat je de enige bent. Na een testje mocht ik gelijk even in een klas kijken hoe het daaraan toe ging. Ik was gelijk verkocht; er ging een wereld voor mij open."

Taalambassadeur

Een middag in de week volgt Marjolein de les Nederlandse taal lezen en schrijven. "Dit is een cursus van Mondriaan in de bibliotheek in Naaldwijk. Ik ben zo blij als ik zie hoe zelfstandig ik nu ben en hoeveel ik nu zelf durf. Vroeger durfde ik niet alleen met de trein te reizen, nu wel! Ik heb ook een cursus taalambassadeur gevolgd om mensen te motiveren naar school te gaan. Ik ben nu vijf jaar taalambassadeur en probeer samen met anderen mensen te bereiken, bijvoorbeeld via de bibliotheek of via een kraam op de Midden-Delfland-dag. Dat is niet gemakkelijk: mensen durven niet, ze schamen zich." Marjolein overhandigt een flyer waarop ze zelf staat afgebeeld. Het is van 'Doe weer mee!', een cursus om beter te leren lezen en schrijven. De flyer vermeldt dat een op de zeven mensen in de regio Haaglanden moeilijk kan lezen en schrijven.

Durven

Marjolein vertelt enthousiast over haar bezigheden op het gebied van taal. Inmiddels volgt ze voor zichzelf de cursus 'Taal voor de zorg', waarin termen in de zorg wat gemakkelijker worden beschreven. Met andere taalambassadeurs heeft ze een folder ontworpen betreffende het 'Informatiepunt Digitale Overheid' in de bibliotheek die mensen op weg helpt om via internet zaken met de overheid te regelen. "Er zijn nu in Nederland vijf van zulke informatiepunten en het is de bedoeling dat deze in alle bibliotheken gaat komen, ook in Westland."

Haar taak als taalambassadeur zal me met verve blijven vervullen. "Ik zie nieuwe mensen binnenkomen, die heel verlegen zijn en na een paar lessen zo blij zijn dat ze al zoveel durven. Net zoals het bij mij is gegaan. Als je een wandeltocht doet, krijg je een briefje hoe je moet lopen. Eerder zei ik: Meiden, hier heb je het briefje. Nu zeg ik: Kom maar hier!"

Meer informatie over Doe weer mee!: 088-6663836.