Vers 5, een uniek ondernemershuwelijk van dertig jaar

Redactie 07-09-2019
Foto: Rolf van Koppen Fotografie - Marit StormDe vijf ondernemers zien het als een uitdaging om er nog dertig jaar aan toe te voegen.

Het is alweer dertig jaar geleden dat Vers 5 in Wateringen werd geopend. Het bijzondere concept van vijf verszaken onder één dak is nog steeds een succes.

Toen in 1989 Vers 5 in het prachtige pand Vliethof 57 in Wateringen werd geopend, konden de vijf samenwerkende ondernemers niet vermoeden dat het dertig jaar later nog zo'n succes zou zijn. De samenwerking tussen de groenteboer, de bakker, de slager, de bloemist en de kaas- en notenwinkel was uniek en is dat nog steeds. Koos van Essen, eigenaar van Keurslagerij Warmenhoven, is trots op het feit dat het concept zo goed werkt. "Toen we in 1989 begonnen met het aanbieden van vijf versambachten onder één dak, was dat uniek in Nederland en zelfs in Europa. We kregen dat jaar een Europese onderscheiding vanwege de manier hoe we het hadden ingericht en uitvoerden. Alles wat hier wordt verkocht, is vers. Er zijn vier ondernemers op het gebied van eten en de ondernemer met bloemen is de sfeerbepalende factor in de winkel."

Passievol

Op de vraag of hij had verwacht dat Vers 5 na dertig jaar nog zou bestaan, antwoordt Koos van Essen lachend: "Nee, niet echt. Je kunt het zien als een huwelijk en in ieder huwelijk gebeurt wel eens wat. En tja, ondernemers zijn eigenwijs… Je moet zorgen dat je goed door één deur kunt blijven gaan en goed samenwerken. Maar het is nog steeds uniek! Dertig jaar geleden zijn er elders diverse variaties van Vers 5 gekomen en wij zijn de enige die in stand zijn gebleven. Dat geeft wel aan dat je oplossend met elkaar bezig bent. Ons succes heeft te maken met de goede afspraken die in het begin zijn gemaakt. En er is natuurlijk een stukje gedoogbeleid; we gunnen elkaar het beste. En wat heel belangrijk is: je hebt hier te maken met vijf passievolle ondernemers die voor 'iedere dag vers' aan de gang zijn. Dat is onze toegevoegde waarde. Er is een grote loyaliteit onder de werknemers en de klanten. We delen al dertig jaar lief en leed met elkaar en dat schept een band. De klanten komen niet alleen om snel even te kopen. Het is vaak een ontmoetingsplek waar mensen met elkaar een praatje maken."

Ideeën

De vijf ondernemers - Kees Kleyberg Groentespecialist, Keurslagerij Warmenhoven, Meesterbakker Roodenrijs, Fleur '89 en Vers 5 Kaas en Noten - zien het als een uitdaging om er nog dertig jaar aan toe te voegen. "Het is onze intentie om weer dertig jaar passievol vers te verkopen met elkaar. De uitdagingen van dertig jaar geleden zijn anders dan die van nu. We zouden het leuk vinden als klanten ons tips geven hoe zij het zien om op een mooie manier door te gaan. Misschien hebben zij leuke ideeën? Geef het ons door!"

In de maand september en een deel van oktober wordt het dertigjarig bestaan van Vers 5 gevierd. Alle informatie hierover staat in de jubileumkrant, die deze week in diverse kernen van Westland en randgemeenten verspreid wordt.