Laatste puntjes op de i voor kustparkeren

Redactie 12-09-2019
Foto: stockfoto

Westland krijgt volgend jaar in het zomerseizoen gedifferentieerd betaald parkeren langs de kust. Een extra buitengewoon opsporings ambtenaar (boa) wordt aangetrokken om het beleid te handhaven. Wethouder Pieter Varekamp (VVD, Verkeer) informeert de raad nog over de perioden waarin gratis kan worden geparkeerd en over gereduceerde tarieven voor Westlanders die een parkeerabonnement afsluiten. Daarmee zet hij de laatste puntjes op de i.

In de commissie van woensdagavond 11 september hebben raadsleden gepleit voor twee uur gratis parkeren in plaats van een uur gratis parkeren, zoals in het voorstel staat. De wethouder zegt teleurgesteld te zijn over de wens van het CDA om van een, twee uur gratis te maken. In november vorig jaar heeft de raad besloten betaald parkeren in te voeren. Het CDA had laten weten een uur gratis parkeren goed te vinden. Dat ligt nu anders. Daar baalt de wethouder van. "Ik had het toen willen horen, dan hadden we dat direct kunnen verwerken." Nu moet er opnieuw worden gerekend. "Ik wil het niet doordrukken, maar we hebben het toen op deze manier afgesproken. Ik ben geneigd dat niet terug te nemen."

Daarop laat fractievoorzitter Jenny Vermeer weten met een amendement naar de raadsvergadering te komen.

Gereduceerde tarieven

Verder opperden raadsleden het idee om frequente bezoekers gereduceerde tarieven aan te bieden. Dat kan via abonnementen. GroenLinks fractievoorzitter Ulbe Spaans kwam met het idee die tarieven ook aan te bieden aan mensen met een smalle beurs. De wethouder heeft toegezegd de mogelijkheden daarvoor nog te bekijken.

De wethouder heeft gezegd met een memo te komen over de gratis perioden; behalve het CDA pleiten ook Westland Verstandig, LPF, ChristenUnie/SGP en GroenLinks voor twee uur gratis parkeren. Ook informeert Varekamp de raadsleden nog over gereduceerde tarieven voor frequente Westlandse strandgangers die een parkeerabonnement afsluiten.

Het voorstel gaat later in september naar de gemeenteraad.