Brexit: Ondernemers trekken extra personeel aan

Redactie 19-09-2019
Foto: Stock

Over ruim een maand is Groot-Brittannië uit Europa. Maar misschien ook weer niet. Westlandse ondernemers bereiden zich in elk geval al twee jaar voor op de ingrijpende verandering van de brexit. Althans, de meeste. "Het slechtste scenario is een slechte voorbereiding.'' Maar de aanhoudende onzekerheid speelt ook op.

door Evelyne Lammerding

De Dutch Flower Group, met 33 handelsbedrijven en een groot kantoor in Honselersdijk, heeft direct na de bekendmaking van de uitslag van het brexit-referendum in 2016 bovenop de ontwikkelingen gezeten, laat marketingdirecteur Marcel Zandvliet weten. Voor en met alle handelsbedrijven en de bloemenleveranciers, is gesproken. En 'achter de gordijnen', zoals Zandvliet het noemt, gingen de gesprekken met bijvoorbeeld de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel (NBBC) over de gevolgen voor de sierteelthandel als oude douane-maatregelen terugkeren. Politici zijn eveneens op de hoogte gesteld van de effecten van langere transporttijden voor de sierteeltsector.

Maar behalve veel beweging in zich voorbereidende bedrijven en in de gemoederen van politici, is er concreet niets veranderd. Er is veel en tegelijkertijd niets gebeurd. Ondertussen schommelt de waarde van het Engelse pond voortdurend.

Expertise

De politieke onrust en de waardedaling van het Engelse pond hebben bij de Dutch Flower Group niet voor een krimpend personeelsbestand gezorgd, laat Zandvliet weten. Integendeel. "Wij versterken ons bedrijf met expertise,'' zegt hij.

Die ligt bij de Dutch Flower Group op het gebied van douanezaken. "Wij leiden personeel op en we nemen experts aan beide kanten aan. De aandacht is erop gericht dat de zaken doorgaan.''

Vanwege haar deskundigheid maakt de Dutch Flower Group deel uit van het expertise-netwerk van de overheid en werkgeversorganisatie VNC-NCW. Dit brexit buddy-programma biedt hulp aan mkb'ers die onvoldoenden of niet zijn voorbereid. Zij kunnen leren van wereldspelers zoals de Dutch Flower Group.

"Wij zijn voorbereid op het slechtste scenario,'' aldus Zandvliet, "maar er zijn ook ondernemers die zich nog niet eens hebben georiënteerd. Het slechtste scenario is als Nederland onvoldoende is voorbereid. Nederland is de belangrijkste sierteeltleverancier in Engeland. Dat moeten we zo houden. Daarnaast moeten we afwachten.''

Kosten

Dat de brexit de bedrijven nu al veel geld kost, is geen geheim.

"We hebben ons wel aangepast. We investeren al twee jaar in brexit en zitten met een rekening waar we niks mee kunnen,'' zegt Pim Leenheer, woordvoerder bij versvervoerder Daily Fresh Logistics. Zo is onder meer extra personeel aangenomen om de documentatie goed op orde te hebben. Ook is er in Engeland een vestiging opgericht.

Het valt Leenheer op dat Engelse bedrijven gemakkelijk met de situatie omgaan. "Zij laten het probleem bij de verkopende partij. Zelfs grote supermarkten hebben zoiets van: Kijk maar wat je doet. Zij hebben niets geïnvesteerd.''

Van het schommelende pond heeft het bedrijf overigens geen last. "Twee jaar geleden zijn alle inkomsten op euro's gebaseerd.''

Subsidie

De Europese Commissie heeft begin deze maand voorgesteld noodfondsen op te rekken, schreef De Volkskrant. Een harde brexit krijgt dan de definitie van een ramp. Bedrijven die kunnen aantonen dat zij hebben geïnvesteerd in brexitvoorbereidingen, kunnen dan voor subsidie in aanmerking komen.

De subsidie is bedoeld voor landen die het hardst zouden worden getroffen door een harde brexit. Nederland valt daaronder. De Europese lidstaten moeten nog beslissen.

Leenheer vindt dat ook in het uiterste geval van een afstel van een brexit, bedrijven moeten worden vergoed. "Dan hebben we alle investeringen op aanraden van de overheid voor niets gedaan.''

Buddy sessie

De exporteurs en transporteurs op het bedrijventerrein abc westland in Poeldijk zijn goed voorbereid op het uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. "Ook op een harde brexit, waar we niet op hopen,'' stelt directeur Herwi Rijsdijk van het bedrijventerrein. Van de 120 bedrijven op het terrein, exporteert of vervoert de helft groente en fruit naar Engeland.

Voor ondernemers die zich nog niet zo degelijk hebben voorbereid, wordt in Den Haag maandag 23 september een gratis brexit buddy-sessie gehouden. VNO-NCW vraagt ondernemers zich van tevoren aan te melden.