Pijlers van de samenleving Peter Spigt: 'Je kunt nooit oordelen'

Redactie 26-09-2019
Peter Spigt: \Ieder ziet het op zijn eigen manier en is overtuigd van zijn eigen gelijk.\
Foto: Joke van den Houten

Peter Spigt uit Poeldijk werkt als vrijwilliger bij de Buurtbemiddeling van Vitis Welzijn. Dit vrijwilligerswerk bevalt hem zó goed, dat hij voor zichzelf is begonnen als mediator.

door Geraldine Hindriksen

Dertig jaar lang stond Peter Spigt (56) aan het roer van de Westland Adviesgroep, een bedrijf in assurantiebemiddeling. De eenmanszaak van zijn vader had hij weten uit te breiden naar een bedrijf met 23 mensen in dienst. Vier jaar geleden stapte hij eruit en nam een sabbatical. "Die sabbatical duurde drie maanden maar ik ben nooit meer teruggegaan. Ik wilde wat anders gaan doen, maar wist nog niet precies wat. Ik begon eerst met het importeren van mooie auto's uit het duurdere segment. Dat doe ik nog steeds maar het was voor mij te leeg om alleen met auto's bezig te zijn. Ik wilde liever op het vlak van de psyche meer van betekenis zijn."

Mediation

Een jaar geleden ging Peter op bezoek bij een carrièrecoach. Daar kwam naar voren dat mediation misschien heel passend voor hem zou zijn. Hij kreeg het advies eens met een mediator te gaan praten en die adviseerde hem vrijwilligerswerk te gaan doen bij de Buurtbemiddeling van Vitis Welzijn. Het bleek een goede zet te zijn. "Ik kreeg een cursus van drie dagen en toen kon ik aan de slag. Ik vond het gelijk leuk. Je gaat praten met mensen bij wie veel onderliggende emoties naar boven komen. Je moet mensen met elkaar in gesprek brengen en samen oplossingen bedenken. Als iemand zich meldt, is de eerste vraag of hij of zij er zelf al wat aan gedaan heeft. Zo nee, dan eerst zelf proberen en zo ja, dan kunnen wij gaan bemiddelen. Er gaan twee buurtbemiddelaars naartoe en zij gaan eerst praten met de melder. Wat speelt er? En dan komt het verhaal en blijkt zo iemand het al heel fijn te vinden om erover te kunnen vertellen. Vervolgens gaan we naar de buren om te praten over de problemen. Die buren zitten er ook mee en vertellen wat hen dwarszit. En dan hoor je een heel ander verhaal. Zo leer je dat je nooit kunt oordelen. Ieder ziet het op zijn eigen manier en is overtuigd van zijn eigen gelijk. Als mediator kun je kijken wat er speelt en met de mensen proberen te bereiken dat ze weer op een prettige manier met elkaar om kunnen gaan. Respect hebben voor elkaar is hierbij een belangrijk aspect."

Peter heeft al heel wat gesprekken mogen voeren en goed kunnen bemiddelen. "Het kan heftig zijn maar al pratend kan het heel bevredigend eindigen en maak je afspraken zodat de mensen op een goede manier naast elkaar kunnen leven."

Voldoening

Dit werk bevalt Peter zelfs zó goed, dat hij er onlangs zijn eigen werk van heeft gemaakt. "Ik merkte dat mediation mij inderdaad lag en ik dacht: 'Dit is mijn nieuwe toekomst.' Ik heb nu mijn eigen bedrijf Mediation Kamer Westland, waarbij ik meer gericht ben op het bedrijfsleven. In een bedrijf kunnen geschillen zijn, zoals een arbeidsconflict. En dan kan er beter eerst mediation plaatsvinden voordat je naar de rechter stapt. Bij de rechter bepaalt een ander, bij mediation bepaal je samen en kan je zelf bepalen of je ermee akkoord gaat. Bij een rechter heb je het er maar mee te doen. Ik vind het heel interessant dat er veel emoties bijkomen en ik zal hier graag de komende twintig jaar mee bezig zijn. En ook zal ik het vrijwilligerswerk bij Vitis Welzijn met plezier blijven doen. Het geeft me voldoening als mensen blij zijn dat ik hen heb kunnen adviseren en heb kunnen helpen om tot een oplossing te komen."