Muziektheaterstuk over landheer Ockenburgh

Redactie 28-09-2019
Foto: Erick KickenRenate Sonneveld bij de Villa Ockenburgh.

Op 3, 4, 5 en 6 oktober is Renate Sonneveld in een heel andere rol te zien dan als tv-journaliste bij Omroep West. Dan speelt zij op Buitenplaats Ockenburgh de rol van een trouwlustige weduwe in het muziektheaterstuk 'Het feestelijk bestaan van Jacob Westerbaen'.

Renate: "Ik richt mijn pijlen op Jacob Westerbaen, de 17de eeuwse landheer en stichter van Ockenburgh. Met volle energie probeer ik weer een man te vinden. Samen met jonkvrouw Helena dien ik mij aan op Ockenburgh. Als het dan ook niet lukt om Westerbaen te versieren, verzucht ik in mijn sololied 'Wat is het toch met middelbare mannen. De meesten zijn te moe en uitgeblust…'"

In 2017 speelde Renate Sonneveld de gracieuze rol van gravin Machteld van Holland in het theaterstuk 'Het Wonder van Margaretha en de Geboorte van Den Haag' in de Abdijkerk van Loosduinen. "Maar deze rol bij Ockenburgh is losser, speelser, met tekstuele spitsvondigheden. Ik vind spelen en zingen geweldig. Het is voor mij een belangrijk tegenwicht voor mijn beroep als tv-journaliste. Dat ben ik natuurlijk in de eerste plaats, journalistiek zit in mijn bloed. Maar het is vaak ook zwaar, want je ziet veel en maakt van alles mee. En dan is theater spelen en zingen een heerlijk middel om de harde realiteit even los te laten."

Dames

In het theaterstuk staat het flamboyante leven van dichter Jacob Westerbaen centraal. Historische gebeurtenissen, humor, muziek en drama wisselen elkaar af in 29 scènes en 9 liedteksten, onder de volledige titel 'Het feestelijk Bestaan van Jacob Westerbaen en de Dichtersdriehoek van Den Haag'. Men is getuige van zijn dagelijkse contacten met personeel en leveranciers en van de geanimeerde gesprekken met zijn collega-dichters Constantijn Huygens en Jacob Cats. Zoals wel duidelijk is, krijgt de oude Jacob ook regelmatig bezoek van dames. Van een bezorgde vissersvrouw uit Ter Heijde tot twee oude jonkvrouwen en vier jonge Gratiën.

De oudere Westerbaen wordt gespeeld door acteur Hans Peter Ligthart. De rol van Westerbaens echtgenote Anna Weytsen, wordt gespeeld door Vera de Vries, die dit jaar de theateropleiding van DAPA afrondde. Haar tegenspeler is vooral de jonge Jacob Westerbaen, vertolkt door Jules Galetta. Het muziektheaterstuk wordt uitgevoerd onder leiding van regisseur Arnold Hemmel en componist Jan Willem Hoekstra van Harlekijn Talent Scouting & Theatrical Productions. De voorstelling is te zien op 3, 4, 5 en 6 oktober in Villa Ockenburgh aan de Monsterseweg 4 Den Haag. De voorstellingen vinden plaats op de veranda aan de voorkant van de villa. Speciaal voor deze uitvoeringen wordt een overdekte tribune geplaatst. Informatie en kaarten via www.buitenplaatsockenburgh.nl.