Keukentafelgesprekken met senioren hervat

Redactie 25-09-2019
Foto: []

De keukentafelgesprekken waarin wordt bepaald hoeveel huishoudelijke hulp senioren krijgen, worden per 1 oktober hervat. Dat kwam zorgwethouder Piet Vreugdenhil (CDA) dinsdag 24 september tijdens de gemeenteraadsvergadering op een motie van afkeuring te staan.

Vreugdenhil heeft dinsdagavond zwaar onder vuur gelegen tijdens de gemeenteraadsvergadering toen hij bekend maakte per 1 oktober verder te willen gaan met de herindicaties van huishoudelijke hulp voor senioren. Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland hebben een motie van afkeuring ingediend. Zij kregen steun van de PvdA.

De fractievoorzitter van Westland Verstandig, Peter Duijsens noemt het onmenselijk om kwetsbare ouderen als proefkonijn voor een nieuwe methode te gebruiken. Nico de Gier van de eenmansfractie PvdA steunt de motie. Hij vindt het niet te verklaren dat het herindiceren wordt hervat, zonder dat er wezenlijk iets is veranderd.

Westlandse senioren die huishoudelijke hulp krijgen, worden bezocht door gemeentemedewerkers. Zij voeren zogenaamde keukentafelgesprekken met de senioren. Daaruit moet blijken of de hulp nog klopt. Hoewel in theorie een oudere dus ook veel meer hulp kan krijgen, blijkt uit de praktijk dat de hulp doorgaans minder wordt.

Zenuwen

Het tempo waarin de gesprekken worden gevoerd en het gebruik van afvinklijstjes werken veel ouderen behoorlijk op de zenuwen. Dat heeft onder meer de ouderenbond KBO te kennen gegeven. Ouderen worden overrompeld en wisten vaak ook niet dat ze hulp bij de keukentafelgesprekken kunnen krijgen.

Vreugdenhil heeft de nieuwe methode in het voorjaar op aandringen van de raad stilgelegd. Onderzoeksbureau Radar is in de arm genomen om de nieuwe methode te bekijken. In haar rapport heeft zij onder meer veertien adviezen om de situatie te verbeteren gegeven.

Resultaten

Zo heeft het bureau geadviseerd niet meer met uren te werken, maar resultaten te laten tellen. Ook zou er een normenkader moeten komen ter toetsing van de werkzaamheden. Het is een greep uit de veertien aanbevelingen van het onderzoeksbureau.

Vreugdenhil zegt dat de gemeente nu niet meer in uren, maar in resultaten denkt. Iets waar KBO-voorzitter Ab Ruigrok grote zorgen baart, omdat de zorgorganisaties wel in uren blijven rekenen. Ruigrok heeft de gemeenteraad daarover toegesproken.

Normen

Over het normenkader heeft de wethouder gezegd dat de raad die begin volgend jaar tegemoet kan zien. Maar hij begint wel op 1 oktober met de hervatting van de werkzaamheden.

GroenLinks fractievoorzitter Ulbe Spaans noemt het beleid 'het meest a-sociale collegevoorstel van de afgelopen veertien jaar'; de tijd waarin Spaans in de Westlandse gemeenteraad zit.

De motie van afkeuring is met 15 stemmen voor en 22 tegen gesneuveld.