Eerste twee uur gratis kustparkeren

Redactie 25-09-2019
Foto: []

De eerste twee uur parkeren bij de Westlandse strandslagen is volgende zomer de eerste twee uur gratis. Daarna gaat het gedifferentieerd uurtarief in. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten.

In de commissie eerder deze maand werd al duidelijk dat een meerderheid de eerste twee uur gratis wel ziet zitten. In het collegevoorstel ging het nog om het eerste uur gratis. Het CDA draaide, zo bleek twee weken geleden al, naar twee uur vrij parkeren langs de kust.

Verkeerswethouder Pieter Varekamp (VVD) liet toen al blijken niet blij te zijn met de aanpassing. Hij had het liever van meet af aan geweten, zodat er direct rekening kon worden gehouden. Dat was niet het geval.

Hogere uurtarieven

Nu een raadsmeerderheid zich heeft uitgesproken voor twee uur gratis vrij parkeren, wordt dat ook de regel. Het betekent wel dat Westland mag rekenen op hogere uurtarieven dan de bedragen waarmee tot nog toe is gerekend. Want voor Varekamp was dat wel een voorwaarde: twee uur gratis, mits de gemeente er geen financieel nadeel van ondervindt.

Wat er volgend zomerseizoen per uur wordt gevraagd, bespreekt de raad later nog.

Oplopend

Varekamp legde de raad uit dat het tarief laag begint en in stapjes oploopt tot een maximaal dagtarief. Het tarief geldt in het zomerseizoen van 09.00 uur tot 18.00 uur.

GemeenteBelang Westland en Groen Links laten al weten de WestlandPas te willen koppelen aan de abonnementen die volgend jaar voor het parkeren aan de kust in het leven worden geroepen. Idee is om deze abonnementen aan inwoners van Westland te verkopen. Mensen met eenWestlandPas kunnen deze koppelen en tegen een voordeligere tarief parkeren. De raad bespreekt deze voorstellen later nog.