Stage in beeld - Lentiz Floracollege: 'We zijn blij met zoveel enthousiaste stagebedrijven'

Redactie 04-10-2019
Foto: Rolf van Koppen FotografieVan links naar rechts: Jan Eliens, Hans Heemskerk en Marcel van Ruijven.

Vanaf deze week start in Het Hele Westland een nieuwe rubriek: 'Stage in beeld'. Zo'n vierhonderd leerlingen van het Naaldwijkse Lentiz Floracollege lopen deze maanden stage. Wat doen ze daar en hoe ervaren ze dat? De aftrap is voor het Lentiz Floracollege zelf.

Sommigen weten al van jongs af aan wat ze willen worden en anderen zijn er nog niet zo heel erg bewust mee bezig. Maar; alle leerlingen van vmbo-school Lentiz Floracollege moeten in het derde jaar aan de bak. Ze zijn dan zo'n vijftien jaar oud en maken voor het eerst kennis met het werkzame leven. In deze rubriek brengt Het Hele Westland, samen met het Lentiz Floracollega, deze leerlingen en hun bedrijven letterlijk in beeld. Bij iedere editie van 'Stage in beeld' hoort een video, gemaakt door First Frame uit Den Hoorn. Scan de foto met de West Media app om de stage in beeld te krijgen.

Ethos

"Een stage is meer dan alleen praktijkervaring opdoen", vertelt Hans Heemskerk. Hij en Marcel van Ruijven zijn stagecoördinatoren en decaan op het Lentiz Floracollege. "Ze maken mee hoe het is om echt te werken, tussen onbekende volwassenen. En dan niet voor een paar dagen, maar de meeste lopen gedurende twee jaar vier uitgebreide stages van gemiddeld een dag per week. Zo leren ze bepaalde life skills. Als je op je stage te laat komt heb je een ander probleem dan wanneer je dat op school doet. Je maakt kennis met het arbeidsethos. Daarom mogen leerlingen ook niet bij hun ouders of bekenden stagelopen. Ze leren het meeste in een nieuwe, vreemde omgeving."

De leerlingen worden echter niet aan hun lot overgelaten. Marcel: "We hebben heel veel goede contacten in het bedrijfsleven en leerlingen worden frequent bezocht op hun stage. We steken er veel energie in om te zorgen dat onze leerlingen een goede en leerzame tijd beleven."

Directeur Jan Eliens: "Op het Floracollege hebben we oog voor de persoonlijke ontwikkeling van de leerling. We vinden het belangrijk dat je leert op de manier die bij je past. Samen met de leerling kijken we hoe hun talenten het beste kunnen ontwikkelen. Een stage is daar een belangrijk onderdeel van. Je leert waar je talenten liggen en krijgt meer inzicht in welke mbo-vervolgopleiding of branche het beste bij je past."

Initiatief

Iedere stageopdracht is uniek. "Samen met het bedrijf en de leerling bepalen we wat een goede opdracht is", gaat Marcel verder. "Maatwerk is daarbij het sleutelbegrip. De opdracht moet leuk en uitdagend voor de leerling zijn, nuttig voor het bedrijf en wij als school letten op de kwaliteit en het niveau. Dat betekent dat we veel met elkaar in gesprek zijn. En als leerlingen met eigen initiatieven komen, dan maken we daar graag ruimte voor. We hebben nu bijvoorbeeld een meisje dat bij een brasserie in de keuken en de bediening meedraait. Ze hoorde dat de brasserie eigenlijk een nieuwe website nodig heeft en zij weet daar wel wat van. Daar hebben we nu een mooie opdracht van gemaakt. Dat soort enthousiasme willen we graag stimuleren."

Betrokken

"Het is geweldig om te zien dat de bedrijven het zo enthousiast omarmen", gaat Hans verder. "En dat doen ze echt niet omdat ze dan een goedkope kracht hebben voor de rotklusjes. Dat beeld klopt totaal niet. Kijk, als stagiair begin je natuurlijk niet op de stoel van de directeur, maar de bedrijven waar wij mee samenwerken doen het echt uit maatschappelijke betrokkenheid. Ze vinden het leuk om leerlingen in hun organisatie te hebben. Vaak leren ze er zelf ook van. De blik van een vijftienjarige kan als echte eyeopener werken. Daarnaast investeren ze graag tijd en energie in de vorming van jonge mensen, ook als die vervolgens een compleet andere kant op gaan."

Video

Mede daarom is Lentiz Floracollege, samen met Het Hele Westland, deze rubriek gestart. "Bedrijven die zich inzetten voor de jeugd verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Daarnaast vinden we het leuk om leerlingen te laten vertellen over wat ze precies doen op hun stage. Veel mensen hebben er geen idee van wat dat tegenwoordig inhoudt; een stage. Dit is een leuke en moderne manier om te laten zien wat de leerlingen doen en leren."