Monsterse hellingbaan nog ongewis

Redactie 10-10-2019
Foto: Archief

Wel of geen hellingbaan bij het Monsterse Molenslag. In de raadscommissie van woensdagavond is het daar even over gegaan. Westland Verstandig wilde van verantwoordelijk wethouder Karin Zwinkels (CDA, Kust) weten hoe de zaken ervoor staan sinds de Raad van State het Plan Aanpak Stikstofbeleid heeft afgekeurd. De wethouder kon geen uitsluitsel geven.

Zwinkels zei wel te willen blijven inzetten op het plan bij Molenslag. De helingbaan moet de bevoorrading van de strandhoreca-ondernemers gemakkelijker maken. Ook was geopperd de baan wat noordelijker ten opzichte van Molenslag aan te leggen. Maar die grond is Natura 2000 gebied, land dat speciale natuurbescherming geniet. "Onderzoek heeft aangetoond dat dat een doodlopend weg is."

Over de gevolgen van de stikstofuitspraak voor de aanleg van de hellingbaan kan zij nog niets zeggen. "Daarover zijn landelijk vragen gesteld. Er bestaat nog geen duidelijk over."

Een omgevingsvergunning verlenen met toestemming om daarvan af te wijken, zoals WV-fractievoorzitter opperde, wekt niet het enthousiasme van de wethouder op. "Wil je afwijken van de vergunning, dan moet je een extra vergunning aanvragen. Dat vertraagt. Eén vergunning is praktischer."

PvdA-fractievoorzitter memoreerde aan een uitspraak van de wethouder waarin zij zei dat er geen geld voor andere verbeteringen is als de hellingbaan er komt.

Zwinkels maakte duidelijk dat ze het nieuwe stukje infrastructuur eerst wil laten aanleggen. Als er wat van het budget over blijft, wil ze bekijken aan welke kustzaken zij dat kan besteden. "Er moet nog een en ander worden geregeld aan de kust," vond zij ook.