MensenLeven: Olga van der Meer: 'Ik dacht: Vijf boeken moet lukken'

Redactie 18-10-2019
Foto: ghOlga van der Meer met haar laatst verschenen boek 'Wervelstorm'

Al op de basisschool wist Olga van der Meer dat ze een boek wilde gaan schrijven. Je kunt stellen dat dat aardig gelukt is. Binnenkort verschijnt haar 53e boek.

door Geraldine Hindriksen

Olga van der Meer (56) uit Maasdijk had op de basisschool en de middelbare school drie lievelingsvakken: schrijven, lezen en tekenen. Vooral voor schrijven had ze een grote passie. "Opstellen maken vond ik geweldig! Ik wist als kind ook al dat ik een boek zou gaan schrijven. Ik begon daarmee op de basisschool. Ik had een multomap met honderd vellen erin die ik allemaal nummerde en begon met schrijven. Maar bij pagina 23 haakte ik af. En dat probeerde ik nog een paar keer. Ach, ik was nog te jong. Ik las wel heel veel in mijn jeugd, vooral boekjes van Leni Saris en 'Tieners schrijven voor tieners', dat soort dingen."

Fantasie

Olga was twaalf toen ze haar eerste manuscript naar een uitgever stuurde. "Die kreeg ik gelijk weer terug. Ik heb het een tijdje volgehouden, maar eigenlijk stuurde ik mijn manuscripten naar de verkeerde uitgever. Voor mij was een uitgever een uitgever, maar dat is natuurlijk niet zo. De ene uitgever geeft andere boeken uit dan de andere." Lachend voegt ze eraan toe: "Ik ben failliet gegaan aan de portokosten."

Op haar dertigste – Olga was inmiddels getrouwd en moeder van een dochter – kwam haar eerste boek uit. "Ik had best wel goede reacties gekregen van uitgevers, maar er was geen mogelijkheid om tot uitgave van een boek over te gaan. Tot 'Liesbets beslissing'. Ik vond het geweldig dat mijn eerste boek uitkwam en het smaakte gelijk naar meer. Ik dacht: 'Vijf boeken moet lukken!' Dat is gelukt: afgelopen zomer is mijn 52e boek verschenen. Het heet Wervelstorm en gaat over drie kinderen van wie hun vader is overleden en hun moeder lang geleden het gezin heeft verlaten. Moeder komt geheel onverwacht na al die jaren weer opdagen."

Boeken schrijven is niet het enige dat Olga doet. Ze schrijft ook levensverhalen voor tijdschriften. Jaarlijks verschijnen er twee à drie boeken van haar en maandelijks vijf verhalen. Waar haalt ze de inspiratie vandaan? "Grote duimen, denk ik. Je hoort wat, je ziet wat en daar ga je over nadenken. En dan bedenk ik dat ik erover kan gaan schrijven. Dat idee wordt de basis voor een boek en ik werk het verder met mijn eigen fantasie uit."

Flexibel

Veertien jaar geleden – acht jaar na de geboorte van haar tweede dochter – kreeg Olga pijn in haar rechterhand. Later volgde haar andere hand en gingen plaatsen elders in het lichaam pijn doen. Er werd reuma geconstateerd. Inmiddels heeft Olga een aantal operaties ondergaan. "Gelukkig heb ik geen last met schrijven. Werken op een toetsenbord is voor mijn handen een goede beweging zonder belasting. Ik ben blij met het schrijven, want werken gaat niet meer. Schrijven doe ik ruim twintig uur per week. En ik hoop dit nog lang vol te houden. Ik denk niet dat ik ooit ga stoppen, maar ik maak geen plannen. Het leven loopt altijd anders dan je denkt. Dat geldt ook voor mijn dagindeling: je kunt plannen, maar het gaat toch anders en dan denk ik: 'Daag dag!' Gelukkig ben ik heel flexibel: mijn lijf niet maar mijn geest wel. Als ik even rustig aan moet doen, kijk ik graag naar dramaseries op tv. Vind ik heel mooi om te zien en ik haal er weer ideeën uit!"