Pijlers van de samenleving - Henk van Ruijven: 'Met weinig geld kun je veel betekenen'

Redactie 24-10-2019
Foto: Eric van HeuvelnHenk van Ruijven: \De kledinginzameling is gigantisch gegroeid de laatste jaren.\

Het werkzame leven van Henk van Ruijven uit Monster was tuinbouw gerelateerd. Hij werkte in de kassenbouw, was tuinder en werkte 25 jaar bij Sosef in Honselersdijk. Toen dat bedrijf failliet ging, kwam aan het werk van Henk onverwacht een einde. Maar dat betekende niet dat hij stil ging zitten. De kerk in Monster kan op zijn hulp rekenen.

door Geraldine Hindriksen

Het faillissement van Sosef gaf heel wat gespreksstof in het Westland. Henk van Ruijven (67) weet het nog goed: "Iedereen had het over het omvallen van Sosef. Veel mensen hadden ook vragen over materiaal van Sosef en ik kreeg dan ook nog regelmatig thuis telefoontjes van voormalige klanten. Het faillissement was vervelend maar ik ben er goed mee omgegaan. Ik moest van het UWV gaan solliciteren, maar dat had ik nog nooit gedaan. Vroeger kende je altijd wel iemand en ging je aan het werk. Ik heb een cursus solliciteren gevolgd en heel veel gesolliciteerd maar kreeg meestal geen reactie of een automatisch antwoord. Nu ben ik officieel met pensioen."

Kledinginzameling

Naast zijn werkzame leven was Henk betrokken bij de St. Machutuskerk in Monster. Hij helpt inmiddels al 26 jaar als collectant en werkt ook mee aan de redactie van het parochieblad. Toen hij vijf jaar geleden zonder werk kwam te zitten is hij secretariaatswerk gaan doen en op de maandagochtend is hij dan ook op het secretariaat te vinden. Ook is hij betrokken bij de MOV, de Missie Ontwikkeling en Vrede in Monster, als onderdeel van MOV Westland. De MOV onderhoudt de contacten met de Westlandse missionarissen elders in de wereld en draagt financieel bij aan het werk van deze missionarissen. Dit gebeurt onder meer door de opbrengsten van diverse acties. Een van de acties is de kledingactie, waarbij zaken als kleding, schoenen, gordijnen, dekens en lakens worden ingezameld. Henk is hier nauw bij betrokken. "We hebben tweemaal per jaar, in het voor- en najaar, een kledinginzameling. Met het geld dat we hiermee binnenhalen ondersteunen we de missionarissen, zusters en diverse kleine projecten. Zo hebben we met MOV Westland al vier dorpen in Gambia van water voorzien en drie scholen gebouwd. Dit jaar zijn we bezig om een school in Gambia te renoveren. Ook zijn er dames die mutsjes en sokjes breien voor te vroeg geboren kinderen in Gambia. En verder steunen we stichtingen die met goede doelen bezig zijn. Zes keer per jaar vergaderen we met alle Westlandse MOV's en zetten we de lijnen uit voor wat betreft de verschillende acties. Op de site van MOV Honselersdijk, www.movwestland.nl, is veel te lezen over de activiteiten van de MOV."

Opslagruimte

Het inzamelen van kleding is voor Henk inmiddels een aardig uit de hand gelopen hobby geworden, waar hij met plezier over vertelt. "De kledinginzameling is gigantisch gegroeid de laatste jaren. (Lachend:) We gingen een keer op vakantie en toen we terugkwamen stonden er ik weet niet hoeveel zakken voor de deur! Ik heb wel ergens een opslagruimte, maar ik zou zeker nog meer ruimte kunnen gebruiken! Dus als iemand nog een tip heeft…"

Naast tips voor opslagruimte zijn ook nieuwe vrijwilligers welkom bij MOV Monster. "We zouden in ieder geval nog wel iemand kunnen gebruiken die ons wil helpen bij de pr van de MOV Monster of met ideeën komt om het wat verder uit te bouwen."

Het vrijwilligerswerk geeft Henk veel voldoening. "Je krijgt zulke leuke reacties van mensen! Mensen die je bellen om te vertellen dat ze weer wat kleding hebben en het dan zelf niet kunnen brengen. En mensen die je enthousiasmeren door te zeggen dat het mooi is dat we dit werk doen. Het is dankbaar en leuk werk en het uiteindelijke doel is natuurlijk fantastisch. Het gaat niet per se om het binnenhalen van heel veel geld. Met weinig geld kun je veel betekenen!"