Blaaskwintet Hi-Five schrijft 'Muzikale Memoires'

Redactie 26-10-2019
Foto: PRHet blaaskwintet viert het jubileum met een benefiet-cd.

Het Westlands Blaaskwintet Hi-Five beleeft drukke weken; nog maar amper klaar met de opnamesessies voor hun nieuwe dubbel-cd 'Hi5 & Friends' maken de vijf leden zich op voor een concertreis naar Lissabon. En tussendoor wordt het 20-jarig bestaan van het kwintet gevierd.

Wie kijkt naar de oprichtingsdatum van het ensemble, dat Honselersdijk als thuisbasis heeft, komt al snel tot de conclusie dat de vijf leden het tijdens dit jubileumconcert niet zo nauw nemen met het aantal jaren dat wordt gevierd. "Ach ja, hoe gaat dat. Je bestaat 19 jaar en denkt dat je 20e verjaardag wel een extra leuk feestje waard is", vertelt Pieter Hofland, die samen met Anja van den Bos, Benno Simonis, Henk van den Bos en Ferdinand Weijs Hi-Five vormt. "Je zou bijvoorbeeld een cd kunnen opnemen die je dan op je jubileumconcert kunt presenteren. Vervolgens denk je: 'Wat zou het leuk zijn als de muzikale vrienden die we in die jaren gemaakt hebben ook op die cd te horen zijn'. Om vervolgens zeer verrast te zijn als blijkt dat ze allemáál graag en volledig belangeloos mee willen doen: talloze musici, het Westlands Mannenkoor, WKV Musica, Invasion uit Zoetermeer, zelfs het Volendams Operakoor is naar het Westland gekomen. En dan heb je ineens een heel leuk vooruitzicht, maar ook een op voorhand al uit de hand gelopen project, waar je niet langer met z'n vijven aan werkt, maar waar letterlijk honderden vrienden bij betrokken zijn. Een project ook dat dus veel meer tijd in beslag neemt dan waar je vooraf op hebt gerekend," aldus Hofland.

Ambassadeur

De eerste 'Friend' die spontaan haar medewerking toezegde was de Westlandse sopraan Wendy Krikken, tevens ambassadeur van stichting ALS Westland. En juist dit ambassadeurschap bracht de Hi5ers op het idee om de eventuele verkoopopbrengst aan ALS te schenken. Daar was echter nog wel wat voor nodig, want het 'enigszins' uit de hand lopen van het project bracht ook een enorme verhoging van de productiekosten met zich mee.

"Maar daar brachten andere vrienden gelukkig uitkomst", aldus Anja van den Bos, die in het kwintet de fagot bespeelt. Het is ongelooflijk hoeveel mensen ons hebben geholpen met het bijeenbrengen van sponsors, maar ook door zelf te doneren. Allemaal mensen met hun eigen verhaal over het verdriet dat een vreselijke ziekte als ALS teweegbrengt. Je realiseert je eigenlijk pas echt goed bij hoeveel mensen, als je ineens midden in een project als dit beland. Dankzij al die vrienden is het ons gelukt om echt de volledige productiekosten gefinancierd te krijgen. En wat is er nu mooier dan met zoveel vrienden in gezondheid muziek te kunnen maken voor mensen die dat vaak zelf niet meer kunnen, maar nog wel in staat zijn ernaar te luisteren. En als we dan straks door de verkoop van de dubbel-cd ook nog een bedrag van 15.000 euro kunnen overhandigen aan stichting ALS, dan zal men ons hopelijk niet meer kwalijk nemen dat we er 'ietsjes' langer over hebben gedaan", hoopt Van Den Bos met een lach.

Te koop

Het kwintet, dat verder nog bestaat uit Benno Simonis (hobo), die tevens de volledige editing van de cd's voor zijn rekening heeft genomen, Ferdinand Weijs (klarinet) en Henk van den Bos (hoorn), is zondagmiddag 27 oktober dus te beluisteren tijdens het jubileumconcert ter gelegenheid van zijn 20-jarig bestaan. Tevens zal de dubbel-cd Hi5 & Friends, in bijzijn van Linda Slaghuis van ALS Westland, gepresenteerd worden en is de cd vanaf dat moment te koop. Voor het bestellen van de cd kunt u ook terecht op de website www.hi-five.nl of op Facebook.