Pijlers van de samenleving - Annie van der Lans: 'Het is zo fijn om ze een heerlijke vakantie te bezorgen'

Redactie 07-11-2019
Foto: Charles Jungschl\u00e4gerAnnie van der Lans: \De deelnemers voelen zich er echt bij betrokken.\

Ze heeft een drukke baan, maar toch maakt Annie van der Lans graag tijd voor vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk waar ze zelf ook veel voldoening uithaalt.

door Geraldine Hindriksen

Annie van der Lans (56) uit Honselersdijk is vier dagen in de week werkzaam op twee basisscholen in Westland. Op de ene school als intern begeleider en leerkracht Nederlands als tweede taal en op de andere staat ze als leerkracht voor de klas. Het geven van Nederlands als tweede taal vindt ze bijzonder om te doen: "In het Westland zijn veel nieuwkomers uit onder meer Oost-Europese landen en ook zijn er vluchtelingenkinderen. Het is mooi om die kinderen de taal te leren en als ze wat ouder zijn om maatschappelijke problematiek te bespreken en ze omgangsvormen bij te brengen. Wat vinden wij in Nederland gewoon en wat vinden wij raar? Dat soort dingen."

Naast het werk heeft Annie altijd vrijwilligerswerk gedaan. Ze heeft in het verleden zwemtraining gegeven, was leidster bij de scouting in Loosduinen en is vijf jaar notulist van het bestuur van de Eva Demaya Stichting uit Kwintsheul geweest. Ook was ze twaalf jaar lid van de activiteitencommissie bij SVH in Honselersdijk. Nu is ze taalmaatje bij Taalhuis Westland en begeleidt ze een Syrische vrouw in Honselersdijk bij het leren van de Nederlandse taal. En sinds kort helpt ze bij het verzorgen van de lunch bij het buurtrestaurant Bij Mekaar in Honselersdijk.

Dolfijn

Waar Annie ook een warm hart voor heeft, is de 'Stichting Dolfijn Vakanties' uit Wateringen. Dolfijn organiseert begeleide vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperking vanaf zestien jaar. In het verleden werkte Annie bij de sociale werkvoorziening in Den Haag. "Ik hoorde dat mensen die daar werkten met Dolfijn op vakantie gingen en dolenthousiast waren. Het leek mij leuk om daar vrijwilligster te worden. Ik heb een interne training gevolgd en help nu alweer twaalf jaar mee als reisbegeleider en coördinator. Als coördinator bel je met de thuissituatie voor informatie over de cliënten, zodat je voorbereid bent wie er meegaan, wat de wensen zijn en waar we rekening mee moeten houden. De mensen die meegaan kunnen zichzelf verplaatsen en verzorgen. Wij wassen dus niet, maar houden toezicht en helpen een beetje. Het is zo leuk om dit te doen! De deelnemers voelen zich er echt bij betrokken en vinden het fijn om te overleggen. Wat gaan we doen, wat gaan we eten? Als iemand mee wil met boodschappen doen, kan dat ook."

De reizen van Dolfijn gaan naar diverse plaatsen in Nederland, maar ook naar landen over de hele wereld. Er is een geweldig aanbod, zowel actieve als rustige reizen. Annie gaat bij voorkeur mee met actieve reizen in Nederland. "Ik ben afgelopen zomer mee geweest naar de Achterhoek. Wat is het daar mooi! Ik ben een week geweest, maar er zijn ook weekendreizen of kerstreizen. Er is veel keuze."

Welkom

Voor de reizen van Dolfijn zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom. "We zoeken zowel begeleiders als coördinatoren. Je mag tot je 70e jaar meedoen als vrijwilliger. Maar we zoeken ook zeker jonge mensen want dan heb je wisselende interacties binnen een team. Er zijn speciale jongerenreizen en wat zou het leuk zijn als een jongere begeleider meegaat. Jongeren kunnen zich vanaf de leeftijd van 21 jaar aanmelden als begeleider. Ik kan het van harte aanbevelen. Ik word helemaal warm als ik met zo'n groep op stap ben. De deelnemers kennen je niet maar vertrouwen volledig op je. Het is zo fijn om het leuk voor ze te maken en ze een heerlijke vakantie te bezorgen."

Zie voor meer informatie: www.dolfijnvakanties.nl.