Stage in beeld - Apotheek Poeldijk: 'Als beroepsgroep hebben we een verantwoordelijkheid'

Redactie 09-11-2019
Foto: First FrameStagiaire Zerin Ceflit (l.) en apotheker Aris Prins.

Zo'n vierhonderd leerlingen van het Naaldwijkse Lentiz Floracollege lopen deze maanden stage. Wat doen ze daar en hoe ervaren ze dat? In de rubriek Stage in beeld brengen we dat, letterlijk, in beeld. Deze week: Zerin Ceflit bij Apotheek Poeldijk.

De 15-jarige Zerin Ceflit loopt stage bij de Apotheek Poeldijk en mag al echt meedraaien in het team. Apotheker Aris Prins: "Ik laat stagiaires eerst kennis maken over hoe medicijnen precies werken en kunnen werken. Hoe neem je het in? Wat is het voordeel van een injectie ten opzichte van een pil? Wat is een bijwerking? Dat is een belangrijke theoretische basis."

Inmiddels mag Zerin al medicatie klaarmaken. "We laten haar niet achter de balie staan, maar achter de schermen kan ze wel medicatie pakken en klaarleggen. We hebben een waterdicht controlesysteem waardoor het voor ons onmogelijk is om het verkeerde medicijn mee te geven. Toch hameren we erop dat dit heel serieus werk is waarbij je beter even kunt nadenken dan dat je je haast."

Investeren

"Een stage is altijd een proces dat twee kanten op gaat," gaat Prins verder. "Wij dragen onze kennis en ervaring over en wij krijgen nieuwe inzichten vanuit de opleiding mee. Dat is vooral bij apothekers en assistenten in opleiding die bij ons stage lopen. Bij de leerlingen van Lentiz is dat iets minder van toepassing, maar we vinden het belangrijk om te investeren in jonge mensen. Je kunt als beroepsgroep wel klagen dat er te weinig personeel te vinden is, maar ik vind dat we zelf ook een verantwoordelijkheid hebben. In het verleden is een aantal stagiaires hier na de studie als medewerker aan de slag gegaan. Maar als het apothekersbestaan je niet bevalt dan is het goed om dat te weten. Beter nu dan wanneer je in het derde jaar van de opleiding zit..."