Ondernemers voelen zich te zwaar belast

Redactie 13-11-2019
Foto: StockVolgens MBK Westland moet er meer geld worden vrijgemaakt om winkelleegstand aan te pakken.

MKB Westland en Horeca Westland vinden dat zij teveel extra lasten krijgen. Daarnaast vinden zij dat er te weinig geld is voor de verbetering van de Westlandse dorpscentra en de aanpak van winkelleegstand.

Dat heeft Roel Batelaan namens de ondernemers gezegd in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag. De ondernemers hadden het liefst gewild dat de verhoging van 25 procent van de ozb-belasting op niet-woningen wordt teruggedraaid. Ook de invoering van de reclamebelasting schiet hen in het verkeerde keelgat. Maar de gemeenteraad heeft de begroting aangenomen.

Aan de voorgestelde maatregelen is niets veranderd. Het college had in het voorjaar een verhoging van de ozb op niet-woningen van 30 procent voorgesteld. Na veel commentaar vanuit de gemeenteraad is dat teruggebracht naar 25 procent. Batelaan vindt dat onvoldoende. Hij stelt dat een groep ondernemers de gevolgen van de economische crisis nog niet te boven is. De ondernemers hadden de verhoging liever stapsgewijs ingevoerd zien worden. Dat gaat niet gebeuren. Verder sprak Batelaan zijn zorgen uit over de uitvoering van de centrumplannen in Westland. Volgens MBK Westland moet er meer geld worden vrijgemaakt om de centra op te knappen en de leegstand aan te pakken. Dat dat er alsnog gaat komen, zit er voorlopig niet in.