Peter Verbeek: 'Blokarten geeft me een enorme kick!'

Redactie 29-11-2019
Foto: PV

Peter Verbeek (65) uit Kwintsheul heeft altijd al van uitdagende sporten gehouden. Sinds 2004 kwam daar ook blokart bij. Voor veel mensen een onbekende sport, al zal bij het woord strandzeilen wellicht iets meer herkenning zijn. Peter vertelt er graag meer over.

Peter: "Blokart is karten op het strand met een zeil. Oftewel strandzeilen. Je beoefent deze sport in een redelijk klein wagentje met drie wielen eronder. Daarboven is een zeil bevestigd. Met behulp van de wind en een stuur beweeg je het wagentje vooruit."

Verkocht en gekocht

Peter vervolgt: "In 2004 kwam ik met deze sport in aanraking en zoals bij mij bij elke uitdagende sport gaat: dat moet ik ook geprobeerd hebben! Eenmaal gedaan, was ik verkocht. Ik schafte er meteen tien stuks aan en verhuurde deze op het strand bij Hoek van Holland. Helaas kwam daar snel een einde aan, aangezien het onbegrensd rijden als te gevaarlijk werd gezien. Momenteel kun je op het strand wel bij enkele outdoorbedrijven binnen een klein parcour rijden, maar voor mij is dat te soft. Ik krijg juist de kick van de lange afstanden, waarbij ook veel meer techniek om de hoek komt kijken."

(Inter)nationale westrijden

"Toen ik het rijden eenmaal onder de knie had, ben ik in 2006 ook mee gaan doen met wedstrijden. In Nederland heb je een blokartclub, daar moet je lid van zijn wil je aan internationale wedstrijden kunnen meedoen. Dit vanwege de verzekering; het is geen ongevaarlijke sport.

In Nederland vinden de wedstrijden vooral in IJmuiden plaats, daar is een apart stuk strand voor het blokarten gereserveerd. In het buitenland vinden de wedstrijden naast het strand ook vaak op vliegvelden plaats. Vooral in Engeland is dat het geval, daar zijn nog veel velden vanuit de Tweede Wereldoorlog, waar in de weekenden niet gevlogen wordt. Ideaal terrein voor ons! Binnen de wedstrijden gelden de Internationale Blokart Rules Association regels." In al die jaren heeft Peter behoorlijk wat prijzen in de wacht gesleept.

Tachtig

Wie denkt dat je met alleen de wind als aandrijving met een geringe snelheid te maken hebt, heeft het mis. Peter: "Ik ga vanaf windkracht 4 rijden. Eenmaal de wind in de zeilen, bereik ik zo een snelheid van zo'n tachtig kilometer per uur. Als bestuurder heb je dan ook altijd verplicht een helm op en een gordel om. Rijden op het strand betekent ook dat je de getijden in de gaten moet houden. Per dag heb je dan ook ongeveer vier uur om te rijden. Wanneer ik vanaf Hoek van Holland naar de Zandmotor in Monster en weer terug wil, rijd ik het laatste stukje al een beetje in het water. Heerlijk vind ik dat!"

Niet goedkoop

"Het blokarten is geen goedkope sport," legt Peter uit. De aanschaf van een wagentje kost al gauw tussen de drie- en vierduizend euro. Daarnaast heb je verschillende soorten zeilen, kleding en reservematerialen nodig. Tel daarbij ook de reiskosten naar de diverse wedstrijden nog op en je zit ook al gauw aan de drie- tot vier duizend euro per jaar wat betreft de uitoefening. Uiteraard snap ik dat niet voor iedereen uit kan. Ik zou het dan ook enorm gaaf vinden wanneer ik hier op het strand wedstrijden en langere tochten kan aanbieden. Voor nu weet ik dat ik er voorlopig nog geen genoeg van heb en hier nog jaren mee door wil gaan!"