's-Gravenzander 'Mokie' schrijft zijn biografie

Redactie 24-11-2019
Foto: RdHWim 'Mokie' Poortman krijgt het eerste exemplaar van zijn boek overhandigd door dochter Heidy van Dam.

's-Gravenzander Wim Poortman heeft een boek geschreven. In 'Mokie!' vertelt de rasechte Breeje Durreper over zijn levenswandel.

"Mokie is mijn bijnaam", vertelt schrijver Wim Poortman. "Die kreeg ik in de wieg al. Ik had toen gitzwart haar, net als mijn oom Mook. 'Da's een echte Mokie' zeiden ze dan, en die naam is blijven plakken..." Dat het boek Mokie! er is gekomen, is vooral te danken aan de omgeving van Wim. Vrienden en familie hebben hem jarenlang aangespoord om zijn belevenissen op te tekenen. Dat heeft geresulteerd in een boek waarin het leven van Wim, vanaf geboorte tot aan zo'n vijf jaar geleden, is beschreven. "Eigenlijk gaat het over van alles", vertelt Wim bescheiden, "maar de sport is wel een rode lijn. Vooral VV 's-Gravenzande, waar ik jaren in het eerste speelde, komt regelmatig aan bod met mooie verhalen en leuke anekdotes. Ik schrijf er niet altijd met naam en toenaam bij om wie het gaat, maar voor veel mensen zal het een feest van herkenning zijn."

Zeilen

Naast voetbal is er ook aandacht voor langeafstandswandelen, parachutespringen in Zeeland en Amerika en zeezeilen. Wim heeft namelijk niet stilgezeten. "Mensen vragen me wel eens waar ik de tijd vandaan haalde om, naast alles dat ik gedaan heb, ook nog te werken of te leven. Ik heb gewoon de mazzel gehad dat ik altijd gezond ben gebleven. Daarom kon ik altijd in beweging blijven en veel tegelijk doen."

In het dagelijks leven was Wim internationaal verkoper. "Dan maak je lange dagen, maar rond september wordt het wat rustiger. Dan ging ik vaak met mijn vrouw Kitty drie weken zeilen. We zijn half Europa doorgezeild. Dat levert natuurlijk ook weer mooie verhalen op!"

Mooi

Het schrijven zelf vond Wim niet moeilijk. "Ik heb het gewoon voor de voet weg geschreven zonder al teveel stil te staan bij grammatica en spelling. Ik heb er ook een hoop oude foto's voor ingescand. Dat was erg leuk om te doen. Vijf jaar geleden was ik er klaar mee en heb ik het opzij gelegd. Omdat steeds meer mensen er om bleven vragen, heb ik besloten het toch echt te laten maken. Mijn dochter Heidy van Dam bood toen aan om het geheel te redigeren. Ja, dat is nog een aardige klus geweest, maar het resultaat is erg mooi geworden!"

Het boek is, in beperkte oplage, uitgegeven door Uitgeverij West Media, uitgever van onder meer deze krant. Het is op 29 en 30 november te koop bij Wim Poortman thuis, aan de Naaldwijkseweg 63 in 's-Gravenzande. Men is welkom tussen 10.00 en 14.00 uur of na telefonische afspraak via 0174-413089. Het boek kost 9,98 euro.