Sfeerproeven bij IBC Maasdijk: 'Het is maar net hoe het balletje rolt'

Redactie 28-11-2019
Foto: ELLeo van Ingen legt uit: \Je bal moet zo dicht mogelijk bij de kleine, witte jack komen.\

Westland kent een rijk verenigingsleven. In de vrije uurtjes ontmoeten Westlanders elkaar in buurthuizen en clubgebouwen om zich gezamenlijk op hun liefhebberij te storten. Het Hele Westland wil wel eens weten wat zich binnen bij de kleine verengingen afspeelt. Deze keer: Bowls spelen in Maasdijk.

door Evelyne Lammerding

Elke donderdagmorgen gaan de speciale schoenen met gladde zolen weer aan. Gaat de tas met ballenset, meetlint en kleurenband dicht. En zetten 41 leden van de Maasdijkse bowlsvereniging koers naar de sporthal aan de Lange Kruisweg. Daar spelen zij bowls.

Bowls. Dat is geen jeu de boules. Het is ook geen bowling-achtig spel met kegels, noch koersbal. "Bowls komt uit Engeland en wordt sinds 1986 in Nederland gespeeld,'' zegt verenigingsvoorzitter Leo van Ingen uit 's-Gravenzande. De Maasdijkse vereniging werd opgericht in 1999.

Jack

"Kijk, dat witte balletje is de jack. Daar moet de bal zo dicht mogelijk in de buurt komen.'' Van Ingen legt enthousiast het principe van bowls uit. Op zeven matten van 30 meter lang en 4 meter breed spelen twee teams tegen elkaar. De leden spelen twee tegen twee, drie tegen drie of vier tegen vier.

De concentratie in de zaal is hoog. Rood en blauw rollen hun bowls - ballen - om beurten vanaf een mat richting de jack. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan de beste van de tegenstander, wordt een punt gegeven.

Curve

"Er zitten gewichtjes in de bal en hij is niet helemaal rond, waardoor hij een curve maakt,'' wijst Van Ingen.

"Mooie bal, Aad,'' roept Van Ingen. Het gaat goed met Aad Middelbrug uit Naaldwijk. Samen met Piet Beishuizen maakt hij op de achterste mat in de sportzaal gehakt van de tegenstanders. Een meedogenloze 15-01 in de zevende end geeft het scorebord aan. "Maar in de volgende ronde kan het heel anders gaan,'' zegt Middelbrug bescheiden. "Het is maar net hoe het balletje rolt.''

Hij houdt van het spel: "Het gaat om concentratie, balgevoel, techniek en tactiek.'' Tactiek? "Als jouw bowl dichtbij de jack ligt, wil je hem beschermen. Dus probeer je de volgende bowls voor en achter de jack te krijgen. Zo kan de bal van de tegenstander niet in de buurt komen.''

Koffie

Als iedereen rond tienen de eerste ronde van acht beurten, ends, erop heeft zitten is het koffietijd. In de kantine deelt de voorzitter mee dat twee leden voor langere tijd niet kunnen komen. Beterschapskaarten gaan rond. En er is ook een traktatie. Arie Vreugdenhil uit Maassluis vierde vorige maand zijn verjaardag. Maar hij bowlt deze wintercompetitie die van 1 oktober tot 1 april loopt, pas voor het eerst weer mee. Zes weken in het gips zijn daar debet aan. "Ik mis het ritme en moet wennen aan de snelheid van de bal, bijvoorbeeld.'' Desondanks heeft hij er een mooie eerste ronde op zitten: "Gewonnen,'' lacht hij. "Dankzij mijn medespeler hoor. Je doet het altijd samen.''

Wisselen

De zak met nummertjes 1 tot en met 7 in rood en blauw gaan rond. De cijfers komen in beide kleuren voor. Zo weet iedereen wie zijn maatje is. Ineke Dekker uit Naaldwijk heeft bijvoorbeeld een rode 7 en gaat op zoek naar andere rode zevens. Iedereen speelt na de pauze met andere clubleden. "De steeds wisselende teamsamenstelling maakt het spel sociaal,'' stelt Van Ingen.

Voor Dekker is het sociale aspect het belangrijkste. "Mijn man en ik zijn 20 jaar lid. Via een kennis uit Maasdijk zijn wij bij de vereniging gekomen. De club is gegroeid, maar altijd gezellig gebleven.'' Dekker regelt alles rond de verloting op de Maasdijkse toernooien. Zij maakt de loten, verkoopt deze en regelt de prijzen. "De opbrengst is voor de clubkas.''

Het eerstvolgende toernooi is 10 december in de sporthal in Maasdijk. Van Ingen hoopt op veel bezoekers.