Leerlingen winnen kwalificatie robotcompetitie

Redactie 03-12-2019
Foto: PRPunten verdienen zij tijdens de wedstrijd door bijvoorbeeld blokjes te herkennen, te verzamelen en te stapelen.

Zondag 1 december is het team Donut (robotteam) van ISW Hoogeland eerste geworden tijdens de kwalificatiewedstrijden van First Tech Challenge. Elk team ontwerpt en bouwt in deze competitie een eigen robot, waarmee zij wedstrijden spelen. Punten verdienen zij tijdens de wedstrijd door bijvoorbeeld blokjes te herkennen, te verzamelen en te stapelen. En dat allemaal terwijl de robot over een veld met allerlei obstakels rijdt.

Met deze eerste plaats is het avontuur nog niet klaar. Het team gaat verder met ontwikkelen en bereidt zich voor op de landelijke finale op 8 februari. Teamlid Valentyn: "We mogen trots zijn op wat we bereikt hebben, maar we willen door! We gaan nu proberen om de robot nog sneller te laten stapelen, zodat we een nog hogere toren kunnen bouwen." Het uiteindelijke doel van het team? Door naar de wereldcompetitie in Amerika!

De leerlingen doen mee aan de wedstrijd als project bij het vak O&O (Onderzoek & Ontwerpen) in de vierde en vijfde klas. Bij het project ontwerpen en programmeren de leerlingen alle onderdelen zelf. En dat lukt natuurlijk niet in één keer, want ontwerpen is ook fouten maken, verbeteren en weer opnieuw proberen. Maar niet alleen de techniek is belangrijk. Het team zorgt ook voor bijvoorbeeld sponsoring. Zo is het bedrijf Priva voor het derde jaar op rij sponsor van het team en heeft ook Sewer Robotics zich dit jaar aangesloten als sponsor.