Vragen over het strooibeleid

Redactie 06-12-2019
Foto: Stock

Mohammed Faris (CDA) wilde afgelopen dinsdagavond in het Actualiteitenhalfuur weten hoe het zit met het strooibeleid. En hoewel het heerlijk avondje bijna zover is, bleek dit toch niets met Sinterklaas te maken te hebben.

door Chrit Wilshaus

Dat de gemeente bij gladheid strooit is volgens Faris uiteraard een goede zaak. Maar volgens hem zijn er locaties in de stad die extra aandacht verdienen. Zoals bruggen. Ook moet de omgeving van seniorenwoningen volgens de CDA-er niet over het hoofd gezien worden. "Het zou goed zijn als er een hele route wordt 'meegenomen' die senioren nemen om ergens te komen. Bijvoorbeeld naar een bushalte, naar Winkelcentrum Koningshoek of de binnenstad." Daarnaast vroeg de vragensteller ook aandacht voor de metrostations en wat daar bij gladheid geregeld is. (De op- en afritten van de stations kunnen spekglad worden). Ook wilde Faris weten hoeveel meldingen van valpartijen de gemeente al heeft gekregen.

Lastig voorspellen

Wethouder Fred Voskamp reageerde dat de gemeente het strooibeleid heeft vastgesteld en gepubliceerd op de gemeentelijke site. "Daarin wordt aangegeven wat de strooiroutes zijn die de gemeente rijdt en wanneer. Gebieden rondom woonservicezones worden ook meegenomen, benadrukte de portefeuillehouder. Verder houden de strooiers zichzelf via een app op de hoogte van de weerssituatie. "Toch blijft het af en toe lastig om te voorspellen wat het weer gaat doen. Een kleine daling van de temperatuur kan soms al voldoende zijn om bijvoorbeeld bruggen op te laten vriezen, waardoor het spekglad kan zijn. We kunnen dan helaas pas daarop reageren als we een melding hebben gekregen. Vorig weekend werd zo'n melding gedaan en hebben we gelijk actie ondernomen. En vorige week zaterdagavond is er preventief gestrooid omdat het weer zodanig was dat de verwachting was dat het zou gaan vriezen. Door te strooien willen we ervoor zorgen dat Maassluis bereikbaar blijft en dat iedereen zich veilig kan blijven bewegen door Maassluis." Van de RET vernam wethouder Voskamp dat de RET de stations bij gladheid zal strooien. Met de kwaliteit van het strooizout wat in Maassluis gebruikt wordt, zit het volgens Voskamp wel goed. Hij antwoordde dat op een vraag van Raoul Kleijwegt (GroenLinks). "Van de leverancier hebben we een schone strooizoutverklaring gekregen."