Slotconcert met Nederlands tintje

Redactie 06-12-2019
Foto: CWTijdens het concert zat het publiek intens te luisteren en te genieten van de muziekklanken.

Het slotconcert van dit seizoen van de muziekserie Muziek tussen Maas en Sluis, vorige week zaterdagavond in de Groote Kerk te beluisteren, had een Nederlands tintje. Een van de drie van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) geschreven werken, een fluitconcert, was namelijk in opdracht van de Ferdinand De Jean gecomponeerd.

door Chrit Wilshaus

Deze Nederlandse arts, die naar verluidt een voortreffelijk amateur fluitist was, gaf Mozart opdracht tot het schrijven van drie korte, eenvoudige fluitconcertjes en een tweetal kwartetten voor fluit. Mozart schreef daarover aan zijn vader op 10 december 1777. Dat fluitconcert; fluitconcert in D, KV 314, werd uitgevoerd door Matthijs Koene op de panfluit. De Panfluit werd bespeeld door Matthijs Koene die op zevenjarige leeftijd zijn eerste panfluitles kreeg.

Opnames

Samen met het Ars Musica Kamerkoor met een aantal voortreffelijke solisten, bracht het Ars Musica Orkest onder leiding van dirigent Patrick van der Linden verder de Krönungsmesse in C, KV 317 ten gehore. Waarschijnlijk dankt de mis zijn bijnaam aan het feit dat de mis werd uitgevoerd bij de kroning van keizer Frans 1 in Praag in 1792. Na de pauze werd Symfonie 29 in A, KV 201 uitgevoerd. Tijdens het concert zat het publiek intens te luisteren en te genieten van de muziekklanken. De waardering kwam tot uiting in het applaus dat aan duidelijkheid niets te raden overliet. Van het concert werden, naar verluidt op verzoek van de dirigent, ook beeld- en geluidsopnames gemaakt.

Het eerstvolgende concert in de serie Muziek tussen Maas en Sluis wordt gegeven op zaterdag 18 januari volgend jaar. Het betreft dan een aantal klarinetkwintetten. En ook volgend jaar zijn de concerten gratis toegankelijk voor jongeren tot en met 18 jaar. Meer informatie over de concerten, de uitvoerenden, prijzen en reserveringen is te vinden op www.muziekmaassluis.nl.